GER SÖTNINGSMEDEL ÖKAT SÖTSUG OCH VIKTUPPGÅNG?

Minns ni att jag pratade om sötningsmedel förut samtidigt som jag svarade på en läsares fråga? Ifall inte, här är direkt länk till inlägget.

Jag hittade en studie i morse som var otroligt intressant så jag tänkt dela med mig av den så får ni läsa och få er egna uppfattning om det är bättre att äta riktigt socker istället för sötningsmedel. Min åsikt har alltid varit att jag hellre väljer sötningsmedel 8/10 fall, men man ska såklart inte basera sin kost på sötningsmedel eller socker överhuvudtaget. Det nämner dom i texten också. Orkar ni inte läsa igenom hela sidan så har jag sammanfattat studien lite mer kortfattat nedanför.

 

Socker ger lätt viktuppgång, sötningsmedel gör det inte

I den här studien var målet att jämföra effekten av produkter med tillsatt socker mot effekten från produkter där man istället adderat sötma med hjälp av sötningsmedel. Det man var intresserad av mer specifikt var hur mer av den här maten påverkade deltagarnas matintag generellt sett och hur mer av maten skulle påverka deras vikt.

Gruppen som fick sötningsmedel istället för socker fick äta samma mängd mat och dryck som gruppen som fick socker. Det var en viss variation på typen av mat som deltagarna åt och det var därför också en variation på vilka sötningsmedel som dessa deltagare fick i sig. Förutom den maten som deltagarna fick av forskarna blev de uppmuntrade att äta som vanligt när de upplevde hunger. Hela den här försöksperioden pågick i 10 veckor.

Överraskande nog så ökade gruppen som gavs en massa produkter med socker sitt totala sockerintag. Från att i studiens början uppgett ett sockerintag motsvarande 11 energiprocent så ökade deras intag av socker till hela 27 energiprocent. På grund av den här ökningen så minskade deras intag av i princip allting annat. Deras totala kaloriintag ökade dock under studietiden. Hos gruppen som fick sötningsmedel såg man egentligen inte några större förändringar i sitt energiintag sett till fördelningen kolhydrater, fett och protein. Deras sockerintag förblev också på ungefär samma nivå som tidigare även om den faktiskt minskade något.

Gruppen som stoppade i sig produkter med socker gick upp i vikt medan gruppen som fick produkter med sötningsmedel om något faktiskt gick ner lite i vikt. I faktiska siffror så gick sockergruppen upp 1,6 kg på 10 veckor medan gruppen som fick sötningsmedel gick ner 1 kg. Tittar man på fettmassan så fick sockergruppen upp 1,3 kg i fett medan sötningsmedelsgruppen gick ner 0,3 kg i fett.

 

Förutom energiintag och eventuella förändringar i matintag så mätte man givetvis även en rad andra saker i den här studien. Här är några av dessa resultat:

Gruppen som fick socker fick högre blodtryck under studietiden medan gruppen som fick sötningsmedel istället sänkte sitt blodtryck. Den här effekten beror nog mest på förändringen i kroppsvikt men ett stort sockerintag kan i alla fall rent hypotetiskt höja blodtrycket något även om vikten inte förändras.

Deltagarna fick också berätta hur mätta de kände sig, hur god de tyckte maten var samt hur de mådde rent allmänt under studietiden. Det var ingen skillnad mellan grupperna. Det är lite anmärkningsvärt att gruppen som åt mycket socker inte kände sig mer mätta då de ju faktiskt stoppat i sig mer kalorier.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “GER SÖTNINGSMEDEL ÖKAT SÖTSUG OCH VIKTUPPGÅNG?”