GRAVIDITETSVECKA 36 – OROLIG INFÖR FÖRLOSSNINGEN?

Oroad och nervös?

Många frågar mig om jag är orolig och nervös inför förlossningen men jag har svarat alla likadant sedan dag ett. ” Har över en miljard människor redan klarat av det varför skulle jag inte klara av det? Även om det kan innebär komplikationer och det kommer bli otroligt smärtsamt så känner jag ingen anledning till att oroa sig nu? När den stunden kommer så hanterar jag det då och förhoppningsvis finns det proffisionell hjälp att få på plats som hjälper mig att hantera situationen på bästa sätt. Jag tänker också att om det är meningen att det ska gå bra/dåligt så kommer det göra det, jag kan inte påverka någonting just nu sittandes här. Speciellt inte genom att oroa mig. Sannorlikheten är stor att förlossningen inte blir som man tänkt ändå eftersom varje födsel är unik, likaså graviditeter och våra kroppar.

Förlossningsbrevet: 
Kommer jag ta smärtstillande? Om det behövs. Vilka smärtstillande metoder jag kommer att välja är ännu inte bestämt. Det vanligaste är nog epidral, ryggmärgsbedövning och lustgas så antingen något av dessa eller en kombination. Läkaren får hjälpa mig att välja i stundens hetta vad som verkar bäst. Jag har dock en känsla av att jag kommer be dem göra vad dom vill bara för att få bort det onda haha! Min mamma mådde så illa av lustgasen att hon födde utan bedövning. Som tur var så gick det ganska fort för henne ( eller för mig som kom ut). Efter ca 3,5h timme så var det över så hon behövde inte lida speicellt länge.

Speciella önskemål på hur förlossningen ska vara? Jag kommer vilja föda naturlig väg och inte göra kejsarsnitt. Dels för att jag vill se om jag klarar det men också för att jag inbillar mig att återhämtningstiden efteråt tar längre tid vid kejsarsnitt än att föda vaginalt. En operation är oftast mer påfrestande och “onaturlig” för kroppen, så förhoppningsvis slipper jag det. Det som är bra också är att bebisars immunförsvar har större chans att bli starkare när de föds normalt med hjälp av de goda bakterierna som barnet kommer i kontakt med. Dock har jag full förståelse för de som gört kejsarsnitt, speciellt om man haft jobbiga förlossningsupplevelser från tidigare graviditeter m.m.

Vad förväntar du dig av läkarna och barnmorskorna? Jag förväntar mig att de ska lyssna, vara närvarande och ge konkreta tips.

Har du som mål att kunna amma? Jag vill amma. Enligt min kirurg sa ska det inte vara några problem med amningen fast att jag har operat brösten så jag litar på han. Om det skulle visa sig att det inte funkar att amma så löser vi det, men mitt mål är att försöka mitt bästa 🙂

JUST NU: 
Veckan rann iväg och jag har hunnit med massor men som jag typ redan glömt. Min graviditetshjärna har insjuknat ännu mer, känner mig väldigt disträ och glömsk. Har tappat bort telefonen ett par gånger hemma, senast igår försvann den och hittades i städskåpet. Jag har lyckats fått parkeringsböter på grund av att jag glömmer starta parkeringsappen och idag lämnade jag mitt gymkort på gymmet utan att jag visste om det. Fick reda på det innan jag hann märka att det var borta haha!

Träningen känns som vanligt, om inte bättre nu när jag ökat matmängden lite. Dock har jag mer ofta foglossning nu än för två veckor sedan, känns som ilningar eller som svagt mensliknande smärtor i nedre delen av magen. Inget som hindrar mig från att göra mina vardagliga sysslor som att träna eller jobba men det är ändå stor skillnad upplever jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “GRAVIDITETSVECKA 36 – OROLIG INFÖR FÖRLOSSNINGEN?”