GRÖN SMOOTHIE FÖR IMMUNFÖRSVARET – RIK PÅ VITAMIN K

En mättande och näringsrik smoothie är väl perfekt nu när det är förkylningstider. Denna smoothie innehåller mängder A, E, C och B-vitamin,  fibrer, omega 3, kalium, antibakteriella egenskaper från citronmelissen och omega 9, pektin som är blodtryckssänkande och sist men inte minst vitamin K som man inte hör talas om så mycket. Den finns bland annat mest i gröna grönsaker (gurka, spenat etc. ) och är bra för blodet och skelettet.

I somras när jag hade semester ( från mitt andra jobb jag hade då) så ägnade jag all tid åt blogg/sociala medier för att förbereda så mycket som möjligt innan tills semestern var slut och när jag inte ville sitta inne med datorn så låg jag ute och sola och lyssnade på hälso-poddar, jag har tänkt gör det nu också men har inte tagit mig tid till det.

Iallafall så berättade en läkare/näringsfysiolog att många sjukhus påstår att kalcium ska vara “lösningen” när man har benskörhet och men det är sällan vi har brist på det här i norden eftersom vi är en av de länder som äter mest mjölkprodukter i hela världen, och att överkonsumera kalcium leder till andra följdsjukdomar när allt kalcium inte kan lagras i benet utan resterna måste gå igenom övriga organ för att brytas ned. Lösningen för benskörhet handlar om att stärka benet inifrån och fylla ut det ihåliga som blir när man får svagt skelett. Du kan jämföra det med ett friskt träd och ett gammalt träd. Vilken går lättast av och vilken är mest ihålig?

 Vitamin D ( i olika former) och vitamin K ska tydligen vara bättre för upptaget och cellernas funktion. Nu vågar jag inte uttrycka mig skriftligt om exakt varför det är så eftersom jag inte är läkare/näringsfysiolog själv och inte vill uttrycka mig fel så ni missförstår. Men poängen gick ut på att vitaminerna D och K verkar från insidan benet och hade kraftfullare effekt på hormonerna, upptagningsförmågan och cellerna än kalcium. Varje mineral och vitamin vi stoppar i oss har ett syfte och vitamin D och K får ett “direkt” syfte  medans kalcium har ett “indirekt ” syfte på just benskörhet. Hänger ni med? 🙂

 
INGREDIENSER 1 stor portion:
100 g avokado
100 g gurka
1 liten kiwi
1 litet päron (eller en halv normalstor)
100 g mango
Färsk citronmeliss
Lite vatten
1 skopa bcaa

När smoothien är klar blandar du i hela isbitar för fyllighetens skull.

IMG_8908

IMG_8937

IMG_8972

IMG_8930

IMG_8952

IMG_8903

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “GRÖN SMOOTHIE FÖR IMMUNFÖRSVARET – RIK PÅ VITAMIN K”