HORMONRUBBNING VIKTNEDGÅNG

Hej Denice!

Så kul att läsa din blogg, du verkar så påläst. 🙂

Jag har en fråga till dig som du kanske kan hjälpa mig att svara på..

För lite mer än ett år sedan började jag träna ganska mycket mer och äta ganska mycket mindre (fick kostschema och träningsschema av PT). Det steg mig lite åt huvudet, och jag blev snart väldigt strikt med maten och tränade för att kompensera det jag åt osv för att gå ner till en vikt jag var ute efter. Nu kan jag nog se det lite som en ätstörning då jag hela tiden måste ha kontroll på matintag och vikt.

Men iaf, i samband med denna förändring så försvann också min mens. Har alltså inte haft den på ett år. För någon vecka sedan var jag hos läkaren som sa att min östrogenhalt var väldigt låg (var bara väldigt tunt) och testoteron lite högre. Troligen kommer jag att få börja äta ppiller för att öka östrogenet och då få mens. Under detta året har jag ungefär gått ner 9kg.

Det är intressant att läsa det du skriver om att östrogennivå minskar desto lägre vikt. Då kanske mitt läge ändå är “normalt”. Har du några erfarenheter av detta? Eller andra tankar? Du verkar så klok och läser på mycket. 🙂

Du får gärna svara på mejl om du vill, kunde inte skicka mitt meddelande på mejl då jag i te hittade din adress.

Tack för en fin och bra blogg, alltid intressant läsning.:)

Hej vad roligt att du skriver,  ja jag har varit med om liknande när jag var yngre. Under en period så blev jag väldigt stressad och gick ner 11 kg alldeles för fort och som minst landade min vikt på 46 kg på mina 163 cm, min mens blev oregelbunden men försvann inte helt som tur var. Jag åt mat men hade ingen större aptit så jag över övertygad om att jag led av både näringsbrist och undervikt under den tiden. I höstas gjorde jag en kroppsanalys som visade att jag vägde 56 kg och hade 12% kroppsfett, det är 10 kilo mer än när jag vägde som minst men säkert ungefär samma fettprocent. Skillnaden är att kroppen mår bra och allt fungerar nu när jag har ett högre BMI och inte utesluter någon mat eller måltid. I ditt fall så ser jag ingen långsiktig lösning med att tillsätta hormoner om du tänker fortsätta väga samma vikt och äta lika lite. Vad händer om du slutar med preventivmedlet?

Om du har målet att bygga en stark och sund kropp så skulle jag rekommendera att du höjer ditt kaloriintag lite varje vecka så du successivt “växer” in dig i vikten. På så vis behöver du inte må dåligt eller få panik över att du går upp för fort. Maten du äter kommer inte lagras som fett utan sannolikheten är större att det går direkt till musklerna och återhämtningen, vilket innebär på sikt att du kommer få ökad fettförbränning och ämnesomsättning och behöver äta mer när du bär på mer muskelmassa. Utan att du går upp i vikt. Och i och med att du ökar ditt matintag så kommer dina näringsvärden att balanseras och även dina hormoner. Jag tycker att du ska ta preventivmedel om du vill skydda dig men inte se det som en lösning av ditt problem, kroppen klarar det där själv vara du är villig att samarbeta och släppa hjärnspökena.

Hoppas du fick svar!

Kram Denice

IMG_3660

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “HORMONRUBBNING VIKTNEDGÅNG”