HUR MÅNGA MÅLTIDER PER DAG FÖR ATT GÅ NER I VIKT?

( Klient )

Hej! Jag är lite nyfiken i allmänhet på varför man läser överallt och varför alla säger att man ska äta 5-6 ggr om dagen medan du beslutade dig för att jag ska hålla mig till 4? Känn inte att jag ifrågasätter dig på något sätt (det här verkar ju funka superbra på mig så skulle aldrig vilja ändra på detta!), utan jag är bara nyfiken:)

Tror nämligen detta “äta 5-6 gånger om dagen”  kan vara en anledning till varför jag aldrig lyckats gå ner i vikt, så jag kände bara att jag var tvungen att fråga dig som kan. En annan sak jag funderade lite på idag är om det är “okej” att äta mellanmål efter träning om det skulle vara så att jag hunnit ätit lunchen innan mellanmålet någon dag, eller om det blir för lite mat att förse kroppen med efter ett träningspass?

IMG_6594

Svar:

Hej, självklart, lyssna på kroppen. Vanorna och ditt nya tänk du skapar nu ska helst bli så hållbart som möjligt. Ät ett mellanmål om du känner att du behöver men se till att du tillför kroppen näring och inte bara snabb energi. Det A och O.

Det handlar inte om antal måltider utan det handlar om antal kalorier jämfört med den energin du gör av med som gör skillnad. Du skulle lika gärna kunna äta:

Frukost: 200 kcal
Mellanmål: 200 kcal
Lunch: 500 kcal
Mellanmål: 200 kcal00 kcal
Kvällsmål: 300
Middag: 4 kcal
= ditt dagliga kaloriintag på 1800 kcal.

Men det som händer då är att du ständigt får en höjning på blodsockret (även fast du inte äter socker så höjs blodsockret vid intag av mat mer eller mindre) och mättnadshormonet leptinet blir “mindre känsligt'” eftersom du ständigt stimulerar hungerhormonet ghrelinet och aldrig låter mättnadshormonet få ” verka “. Därför ska du äta långsamt också, för då hinner du känna att du är mätt det kan ta 20 minuter efter en måltid innan kroppen förstår att du ätit och börjar producera leptinet. Väldigt kortfattat.

Det är alltså bra för fettförbränningen att ha några timmar mellan måltiderna för då blir det en bättre rytm mellan hormonerna: blodsocker, mättnadshormonet och hungerhormonet. Folk som äter lite hela tiden skapar tillslut bara vanan att småäta, och skulle inspirationen till att äta nyttigt mat försvinna så sitter du där med ett litet ” matberoende” och faller för frestelser som gör detta ekorrhjul ännu värre. Och slutligen går du upp i vikt istället.

Det är inte fel att göra så, men personligen tycker jag att det är bättre att ha 3 stadiga måltider per dag och fylla ut med ca 1-2 mindre mellanmål vid behov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 tankar om “HUR MÅNGA MÅLTIDER PER DAG FÖR ATT GÅ NER I VIKT?”