HUR OFTA BÖR MAN TRÄNA SAMMA MUSKELGRUPP? ( Uppdaterad )

På olika hemsidor och forum finns det många antyder att man ska träna samma muskel minst 2ggr/ veckan för att få bästa resultat men jag tycker inte det stämmer. En vecka har 7 dagar och minst en eller två av dom dagarna bör man vila helt från träningen för att det ska funka på lång sikt, det innebär att du måste träna ca 3 olika muskelgrupper eller mer per pass för att hinna återhämta dig några dagar innan du gör samma pass igen.  Jag försökte räkna ut det där och få det att funka med fördelningen men jag lyckades sådär.. Jag ser att oavsett hur jag vrider och vänder på träningsschemat så blir vilodagarna mellan muskelgrupperna inte längre än 2-3 dagar och jag vet av erfarenhet att om man har otur så kan man ha träningsvärk 5 dagar i streck. Och när du tränar till exempel bröst så kopplar du in axlarna väldigt mycket och när du tränar rygg så arbetar även biceps och underarmarna vilket innebär att även om det är tre dagar sedan du tränade axlar men körde bröst igår så har du ändå inte låtit axlarna fått vilat. På sikt om man ska träna så, så kommer du aldrig låta kroppen få återhämta sig helt och du kommer få sämre resultat och ha svårt för att bygga styrka. En annan nackdel jag ser i detta är att träningspassen blir längre eller alternativt att varje muskelgrupp får mindre enskild tid för att hinnas med under 60-80 minuterna man tränar.

Jag tänker såhär -. En viloperiod på 4-5 dagar mellan varje muskelgrupp kan vara lagom men tänk också på att våra muskler är olika stora och behöver olika mycket tid för att återhämta sig, det är alltså skillnad att återhämta benen jämfört med triceps och därför bör du ta hänsyn över det och förstå att triceps behöver inte en veckas återhämtning medans träningsvärken kan i värsta fall släppa på sjätte dagen. Man kan såklart träna om man fortfarande har lite träningsvärk kvar men bara det inte blir ett hinder som stör din teknik och styrka.

Jag pratar från mina egna erfarenheter och jag har insett att vilodagar är värdefullt. Förut kunde jag träna 8 dagar i streck, vila 1 dag och träna 6 dagar ytterligare efter det. Sista dagarna fick jag inte speciellt mycket kontakt. Nu vilar jag mer mellan passen och kroppen svarar betydligt bättre, jag har fått bättre resultat. Jag säger såklart inte att det är farligt eller dåligt att träna samma muskelgrupp flera gånger per vecka utan tvärtom jag tycker det är bra, men tänk bara på att kvaliteten på träningspassen ska vara så hög att du får maximal stimulans av tillväxthormoner varje pass. Om du aldrig låter muskeln återhämta sig riktigt så kommer du på sikt kanske bryta ner muskeln mer än vad du bygger den starkare. Men om du lyckas göra det 2 gånger i veckan så är det bra!

Kram från mig

IMG_7366

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “HUR OFTA BÖR MAN TRÄNA SAMMA MUSKELGRUPP? ( Uppdaterad )”