Egentligen finns det väl inget “bästa sätt” eftersom vi alla är olika och föredrar olika upplägg men jag tror vi har samma mål, att slippa vara hungrig under längre stunder eftersom det både påverkar humör och kanske aptiten till kommande måltid. Jag brukar tänka:
Vilken typ av energi behöver jag, och hur mycket, timing, vad ska jag äta sen? Jag kommer ta upp detta i uppdelade inlägg så var del får sin plats, blogginlägget skulle bli jätte långt annars 🙂
Så först av allt, vad ska du göra och vad behöver du? Om du bara ska vara hemma är det bättre att äta något nyttigt och mättande så du inte går till skafferiet direkt när du får tråkigt. Det handlar inte om att du ska äta mindre bara för att du är hemma för oftast kan det leda till småätande istället. En långsam källa och en jämn fördelning av proteiner, kolhydrater och fetter behövs i denna måltid i lagom mängd, inte för lite men inte överdrivet mycket.
Vad är lagom då tänker ni? Som sagt det beror på vem man är om man är tjej eller kille men rent generellt så kan frukost med fördel ligga på 400-500 kcal, lunch 400- 700 kcal, mellanmål 200-400 kcal, middag 400-700 kcal och kvällsmål 300-400 kcal. Kvinnor förbrukar oftast mindre kalorier och behöver såklart mindre.
Samma sak gäller när du ska iväg och inte vet när du kommer få äta igen, det är bättre att äta riktigt på en gång än att äta lite och tänka att det löser sig sen. Chansen blir större du faller för frestelser och småäter i brist på tillgång av riktig mat som sagt, vilket både leder till onödiga kalorier och dålig energi. För om du äter riktigt på en gång och tillsätter kanske 100 kcal av nyttig och näringsrik mat i förebyggande syfte så får du ändå i dig mindre kalorier än om du improviserar och äter det som finns sedan.
Nu kan man såklart ta med sig eget snacks men för de som inte är van eller vill att planera sina måltider och förbereda nödlösningar själv kan det underlätta att tänka steget före.
Min fördelning som aktiv tjej kan se ut såhär: Frukost 400 kcal, lunch 550 kcal, mellanmål 300 kcal, middag 600 kcal och kvällsmål 350 kcal. Observera att jag inte räknar kalorier utan detta är bara ett ungefär. Ibland kan frukosten ligga på 300 kcal och middagen på 400 kcal och kvällsmålet på 500 kcal beroende på vad jag gjort under dagen, mina nya recept jag lagar gör att jag inte kan hålla ett jämnt intag heller. Ert fel hörrni haha! 😉 nej då bara skojas.
Oavsett mängd kalorier så ser det lite annorlunda ut när du ska träna efteråt. Du kan äta en liten mängd mat som är energirik eller äter en större måltid med samma mängd kalorier, det som är viktigast här är vilken typ av energi du stoppar i dig och vilken nytta maten ska ha. Personligen gillar jag inte när man är för mätt när man ska träna, det känns som om man har maten upp i halsen och den känslan kan man också få om man äter en för “matig” måltid som innehåller näring som tar längre tid att bryta ned. Exempelvis kött med bearnaisesås eller gröt.
När du tränar så behöver kroppen framförallt lättsmälta kolhydrater och proteiner som kroppen lätt kan bryta ner till snabb energi. Mer om det kommer i nästa inlägg 😉
2 tankar om “HUR PLANERAR MAN IN MÅLTIDERNA BÄST? DEL 1”
Sett att du använder gummiband när du tränar, vad heter dom och vilken styrka är det på dom? Kram
Hej!så du räknar inte kalorier alls? Bara bra mat helt enkelt i lagom mängd?