HUR SKA MAN FÖRDELA MÅLTIDERNA FÖR ATT BEHÅLLA/ GÅ NER I VIKT?

Många tycker det är svårt att fördela måltiderna under dagen så jag tänkte att ett litet inlägg på det kanske hjälper er på traven, detta är hur jag tänker och hur jag upplever att kroppen fungerar rent praktiskt. 

Först så spelar det ingen större roll om du äter 4 eller 8 måltider per dag förutom att det blir ett ständigt ätande och mättnadshormonet kan bli lite understimulerat när hungerhormonet ghrelinet blir “överstimulerat”. Men i slutändan är det totala kaloriintaget av bra mat som gör mest skillnad. Se mitt inlägg om det här – Hur många måltider per dag för att gå ner i vikt?

Det som händer när du äter färre men större måltider, exempelvis 2-3 per dag är att tidsomfånget mellanmåltiderna blir längre och kroppen måste bearbeta mer mat åt gången om du ska få i dig samma mängd energi. Ska vi prata hormoner och signaler så känns det som om att kroppen kommer att producera rätt mycket insulin när mycket mat kommer in i kroppen på en och samma gång. Och hjärnans belöningssignaler (upplever jag) kan blir starkare eftersom belöningscentret och hjärnan ständigt söker efter stimulering, och ju längre längtan efter mat desto starkare upplevelse. Bara som när man sitter på restaurang och väntar på sin mat i över 1 timma och äntligen får den? Men och andra sidan så låter du mättnadshormonet få verka i lugn och ro (om du ätit bra mat i lagom mängd dvs) i annat fall kommer du sannolikt falla för sockerfällan när ditt insulin av den stora måltiden blir lågt igen, exempelvis eftermiddagsfikat eller det där “lilla goda” på kvällen när man sitter i soffan och kollar på film. I min värld är det ingen måltid så ditt energiintag fördelat på dina riktiga måltider blir över gränsen i form av tomma kalorier istället.

Så summering av detta blir att du äter en stor måltid, insulinet går upp och bli sedan väldigt lågt eftersom tidsomfånget mellanmåltiderna är långt. Du blir sugen på något sött mellanmåltiderna och chansen är större att du äter det eftersom du vet att det är långt till mat igen. Om du låter bli, så kommer insulinet att stiga kraftigt i vilket fall när du går från väldigt lågt blodsocker till att äta stor mängd mat på kort tid.  Allt detta leder till ökad fettinlagring i cellerna även om du äter samma mängd kalorier som personen som äter 5 måltider.

Nu pratar jag framför allt om vanliga människor, män och kvinnor i alla åldrar som baserar sin diet på husmanskost och lyxar med utemat då och då.  Jag säger inte att det är fel att göra så utan jag vill bara upplysa om att även om du äter samma mängd energi som mig så kan det hjälpa dig enormt att tappa ohälsosamt fett bara genom att välja rätt mat och i rätt mängder. 

För att minska risken att falla för sötsakerna och att överäta kan du exempelvis öka dina måltider med 4 – 5 st per dag. Det du gör istället är att du planerar in dina mellanmål och äter livsmedel som ger dig lagom näring för stunden när kroppen behöver det. För det funkar ju inte så att du kan äta mer mat för att “lagra och spara” dig till dagen efter, du kommer garanterat bli hungrig vid middagstid ändå trots att du åt hela dagens kalorier i en och samma måltid på morgonen. Planering och bättre mat helt enkelt! Det är inte svårt egentligen för du hade garanterat ätit det där fikat på eftermiddagen i vilket fall, så välj något nyttigare alternativ bara.

IMG_7202

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “HUR SKA MAN FÖRDELA MÅLTIDERNA FÖR ATT BEHÅLLA/ GÅ NER I VIKT?”