HUR STOR BETYDELSE HAR MACROFÖRDELNING?

Therese:
Jag har styrketränat till och från under ett par år men tycker jag får dåligt med resultat som jag är nöjd med.
Jag äter bra mat, ordentliga portioner och regelbundet och min önskan är att öka några kilo i vikt men då helst inte för mycket fett.
Jag undrar om du har några tips på makrofördelning eller om makrofördelning inte har stor betydelse bara jag hamnar på ett kaloriöverskott.

Svar:
Macrofördelning kan vara betydande precis som ett kaloriöverskott och speciellt dessa två kombinationer tillsammans med rätt sorts val av mat gör största skillnaden. För mycket fett% får du om du äter överdrivet mycket mer kalorier i överskott än vad du behöver och speciellt mat i kombination med fett och kolhydrater tillsammans eftersom när insulinet höjs så ökar även fettinlagringen, och äter du fettrik mat i samband med till exempel snabba kolhydrater så blir det som en öppen passage för fettet att lagras.  Allt lagras såklart inte men det är värt att tänka på när du väljer dina måltider och vad du har för nytta av maten som du stoppar i dig. Du kan äta samma mängd kolhydrater som mig men kropparna väljer att använda energin annorlunda beroende på när du väljer att äta det. Du har säkert läst att man inte ska äta något efter kl 19.00 och det är inte så jag menar (det är en myt) utan jag pratar om macrofördelningen. Till exempel att du äter dina kolhydrater kring träning/jobb/skola då du behöver energin eller äter måltider med mer fett när du vill vara mätt längre. Proteinet bör alltid finnas med i varje måltid så proteinsyntesen hålls jämn under hela dagen.

Förra hösten när jag bulkade gick jag upp ca 4-5 kilo från oktober till slutet april och nu i sommar så väger jag fortfarande 2 kilo mer än förra sommaren. Det innebär att jag inte gick upp mindre än 1 kilo varje månad och blev aldrig för bulkig men ändå så har jag lyckats byggt en hel del muskelmassa under den perioden.

Kram Denice

I vintras
IMG_8660

image

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “HUR STOR BETYDELSE HAR MACROFÖRDELNING?”