JAG HAR EN AVSLAPPNAD RELATION TILL TRÄNINGEN – KROPPEN KAN INTE RÄKNA

Förut var jag mer strikt och hade “panik” när jag var sjuk och inte kunna träna. Jag var ny och ville så gärna få resultat, jag hade läst att för bästa optimala muskeluppbyggnad så ska man försöka träna samma muskelgrupp två gånger per vecka och göra 3 set x 12 repetitioner för bästa sätt att bygga volym. Jag gjorde ungefär så och javisst jag såg resultat men jag tror att jag hade sett resultat ändå oavsett om jag jag 4 set och 8 repetitioner. Idag kan jag göra 5 set och 10 repetitioner, gärna med drop set och träna en muskelgrupp en gång i veckan och min kropp fortsätter att utvecklas.

Det är ju så att kroppen kan inte räkna, men ditt huvud kan. Så därför låter jag oftast kroppen få göra största jobbet, jag räknar sällan reps och har inget bestämt antal set jag ska göra utan jag kör tills jag är nöjd. Jag vill att det ska göra ont och att det ska kännas att jag tränat, och råkar det bli 8 set istället för 4 set så kommer kroppen att säga ifrån i slutet på passet istället. Vilket innebär att jag kanske inte gör den där sista isolations övningen om jag är helt skakis och utan energi, det är inte hela världen för det som faktiskt betyder mest är att du har gått dit på gymmet och tränat så pass hårt att du kommer till den punkten att kroppen är nöjd.

Så det finns ingen grundregel på hur många övningar du bör ha i ditt schema så länge det ger samma effekt. Vissa benpass kan jag göra 6 övningar medans andra blir det bara 4, beroende på hur många set jag gör på varje övning. Mina favoritövningar brukar jag lägga mycket fokus på, det minimerar även vilotiden eftersom du inte behöver plocka bort och lasta på nya maskiner. Det är alltså helt okej att göra 8 set på din favoritövning om du känner att det ger dig mer än att avbryta efter 4 set och göra en annan övning som du inte tycker tar lika bra.

Det som inte är okej är att låta bli övningar efter smak. Bara för att du inte “gillar” den så ska du inte avstå från den. Det kan vara din bästa vän utan att du vet om det, eftersom den i många fall är jobbigast för både psyke och kropp.

IMG_3151

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.