JAG RÄKNAR KALORIER, MEN ÄNDÅ INTE. VARFÖR?

Hej! Vet att du har sagt att du inte räknar kalorier men såg på din instastory att du vägde din mat, blev bara nyfiken på vad du vägde om du nu inte räknar?:)

Hej!

Nej jag håller inte koll på exakta siffrorna på mitt kaloriintag, jag har testat räknat lite smått ibland men aldrig fullföljt det 100%. Jag vet ungefär hur mycket som är lagom och inte, oftast känner jag när jag ätit för mycket eller för lite. Dagsformen och tjejveckan kan såklart påverka aptiten också men i det stora hela så har jag koll på mitt totala intag även om jag inte räknar varje kalori.

Varför jag väger och räknar måltiderna är dels för eran skull och sen tycker jag att det är kul.
Jag vill jag lära mig att uppskatta mängd jämfört med kalorier i maten jag stoppar i mig. Då får jag koll på ungefär hur mycket jag har “kvar” att äta sedan och även vilken sorts energi jag stoppat i mig. Ibland kan en måltid se jätte stor ut men innehåller väldigt få kalorier, som exempelvis low carb lasagnen jag gjorde för ett tag sedan. Jag blev chockad över att det inte var mer än ca 350 kcal per portion, dock kände jag att jag behövde komplettera med sallad till för att hålla mig mätt längre. Så nästa gång jag lagar den måltiden så vet jag att jag kan fylla den med ytterligare ingredienser för att göra måltiden mer hållbar utan att måltiden blir en “kaloribomb”. Och ju mer jag testar mig fram och lär mig alla mått desto mindre tid behöver jag lägga ner på att räkna när jag lagar mat. Lite så tänker jag. “Frihet under kontroll” är ett uttryck jag ofta använder mig av och har verkligen förstått hur viktigt det är med att våga släppa på tyglarna lite för att det ska bli hållbart i längden. Att leva ett liv med ständigt antecknande och räknande, eller att stoppa i sig all mat utan kontroll leder till obalans, att hitta ett mellanting är därför väldigt viktigt för att det ska bli hållbart i längden tycker jag.

Så egentligen gör jag det framförallt av nyfikenhet och för kunskapens skull. På köpet får jag behålla min vikt och må bra 🙂

IMG_9195h

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 tankar om “JAG RÄKNAR KALORIER, MEN ÄNDÅ INTE. VARFÖR?”