KAN STRESS FÖRSVÅRA VIKTNEDGÅNG?

Hej Denice!
Har följt din blogg och Instagram ett tag. Jag tycker att du är en väldigt inspirerande tjej med sund inställning! Plus att jag Älskar att du lägger ut så många videos

Jag tränar med PT 1-2 ggr per vecka beroende på hur veckan (eller rättare sagt livet) ser ut. Försöker få in två träningstillfällen per vecka utöver mina PT pass.

 

Med PTn kör vi mycket Tabata. När jag tränar själv kör jag dessa övningar, egen vikt övningar eller med lösa vikter. Jag går inte till gymmet och halv fjösar, jag går till gymmet och går där ifrån skakig, dyngsur, lycklig och helt totalt tömd på styrka och energi!
Detta har jag sysslat med sen Augusti och inte minskat en enda cm eller kg.
Eller jo, jag har gått upp nästa tre kg sen dess utan att för den saken skull ha blivit större, förstår att det är muskler men ändå suger det när man vill åt andra hållet. Jag har blivit betydligt mycket starkare och uthålligare samt fastare. Det känns ju positivt, men ärligt så blir det lite “en fis i rymden” när man har så många kilon som behöver försvinna.
Till saken hör att jag har en hel del vikt att bli av med 155 cm 70 kg med utan tvekan den största samlingen på magen, ja du förstår själv hur jag ser ut. Det är väldigt frustrerande och omotiverande att slita arslet av sej utan resultat!
Jag har gått från att äta godis (eller något liknande) dagligen till en gång i veckan.
Från 4×1,5L läsk per vecka till noll.
Från att inte träna alls, till fyra dagar intensivträning. Och inget händer!
Jag är mamma på 33 år, pluggar heltid, jobbar extra, har tre barn, hus och man som alla ska ha sitt så mitt liv är hyfsat stressigt. Enligt min PT så har stressen en jättestor roll för om jag ska gå ner i vikt eller inte. Vad gäller kosten så äter jag mycket kolhydrater. Jag älskar dom och är helt ärligt rädd för att skippa dom! Mackor, pasta ALLT sånt älskar jag!
Sjukt kräsen vad gäller mat generellt och har ganska mycket födoallergier. Det är förstås en bidragande faktor till att jag inte går ner oxå. Dessutom har jag en hormonrubbning som gör att jag har väldigt lätt för att lägga på mej vikt, svårt att tappa vikt men lätt att bygga muskler.
Två av mina vänner började samtidigt som mej med att göra lite ändringar i livet. Den ena springer en mil om dagen x 5 per vecka. Den andra har endast slutat äta godis. Båda har gått ner 10 resp. 8kg.
Vad gör jag för fel?
Ska jag skippa allt vad styrketräning heter och bara köra kondition, vilket jag tycker är supertråkigt att köra?
TACK för din härliga blogg å insta! Och TACK för att du har orkat läsa samt ta dej tid.
 IMG_6607

Fredrika

Hej Fredrika!

Roligt att du hör av dig. Du kämpar sannerligen! Men det är tråkigt att du inte får de resultat du önskar. Jag tror inte att det är stressen som gör att du inte går ner. Eller jo, indirekt så blir det så. 

När sinnet och kroppen är stressad och trött så tror den att den behöver mer energi, snabb energi. Gärna i form av kolhydrater eftersom det är den snabbaste energikällan. När du äter kolhydrater så höjs hormonet insulin ( som är fettinlagrande ) vilket leder till att du får ännu svårare att tappa fettmassa även fast att du ligger på ett underskott. Och eftersom det är ett kraftfullt hormon i kroppen så tror jag inte att det är speciellt bra för din hormonrubbning.

Det kan också vara därför du är “beroende” och rädd att sluta med kolhydraterna.
Men saken är att du kan kontrollera maten men inte alltid stressen, så egentligen tycker jag att din PT inte kan skylla allt på stressen.

Och sen går du inte ner mer i vikt av att träna mindre styrka och mer cardio. Du får generellt en längre efterförbränning av styrketräning än konditionsträning eftersom kroppen kräver energi för att reparera musklerna och bygga dem starkare. Så en kombination av båda är jätte bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “KAN STRESS FÖRSVÅRA VIKTNEDGÅNG?”