KNÄBÖJ I SMITH-MASKINEN ELLER INTE?

Jag fick en fråga för ett tag sedan, jag minns inte om det var på Instagram eller här. I vilket fall så undrade dessa tjejer varför jag aldrig lägger ut “vanliga squats”, är det för att det är tråkigt att posta vanliga övningar eller är det för att jag inte gillar knäböj överhuvudtaget?

Min åsikt är såhär: Knäböj är en superbra övning som ALLA bör lära sig, även marklyft. Dessa övningar hjälper dig att bygga grunden till tekniken i MÅNGA andra övningar. Simpla saker som bålstyrka och att alltid ha rak rygg, det är alltså bättre att lära sig knäböj med fristång först och sedan gå över till smith-maskinen än tvärtom eftersom man kan “luta” sig mot stången i maskinen. När du utför knäböj med fristång så krävs det mer kroppskontroll och fokus på rörelsen medans i smith maskinen kan du ändra fotfästet hur du vill och du kan lättare ändra hur du utför dina repetitioner för att få bättre kontakt i rumpan. Exempelvis korta eller långa, paus i mitten eller bara statisk träning. Det går såklart med fristång också, men risken är stor att du skadar dig om du inte fokuserar på att använda hela kroppens muskler för att pressa upp vikten. Knäböj är ju en helkroppsövning av en anledning och borde inte experimenteras mer än nödvändigt tycker jag, inte om man tränar tungt.

Då är det mycket bättre och effektivare att använda dig av smith-maskinen som man kan träna väldigt tungt och fokusera mer på skinkorna utan att du behöver vara rädd att du faller framåt eller tappar stången. Det är enklare att testa sig fram och söka efter kontakten i skinkorna i maskinen, förutsatt att du kan göra knäböj såklart. Bålstabilitet och alla “regler” som gäller för knäböj är fortfarande densamma, det är lika viktigt att du har rak rygg och kontroll över kroppen även fast stången sitter fast. Du ska ALLTID tänka att det är du som ska kontrollera maskinen och inte tvärtom oavsett vad du tränar.

Mitt mål med min benträning är inte att bygga lår eller bli stark i knäböj så därför föredrar jag smith-maskinen eftersom jag tycker att jag får bättre kontakt i rumpan som är min primära muskel jag vill utveckla. Jag tycker båda övningarna är lika viktig och ingen ska uteslutas. Man får testa sig fram och se vad man tycker känns bäst, inget alternativ är fel utan jag anser att variation är det bästa för all muskelutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 tankar om “KNÄBÖJ I SMITH-MASKINEN ELLER INTE?”