KOKOSOLJA LAGRAS INTE SOM FETT

Skrev tidigare om att kokosoljan inte lagras som fett i kroppen så jag tänkte förklara mer djupgående om det. Självklart så lagras all energi du äter om du äter mer än vad kroppen kan förbränna men all energi hanteras olika i kroppen. Fett kolhydrater och proteiner har olika funktioner och även inom varje näringsämne så skiljer det sig, det är skillnad på vitt bröd och fullkornsris, och det är skillnad på godis och vindruvor även om de innehåller socker. Godis innehåller ingen näring och enbart socker medans vindruvor innehåller C-vitamin och fruktsocker. Samma sak gäller det fett, det är skillnad på mättat fett från kokosoljan och mättat fett från till exempel feta mejeriprodukter eller fett kött. Kokosoljan innehåller en mängd hälsosamma fördelar som immunstärkande, bra för energiomsättningen, hormonerna och cellmembranen.

 

Fetter har olika olika fettkedjor och just kokosoljan har MCT medellånga kedjor som ska vara speciellt bra att smälta snabbt och användas som energi. Det ligger inte kvar i kroppens blodomlopp innan kroppen hunnit brutit ned kedjorna och får användning av fettet.

Men ingenting är hälsosamt om man överdriver intaget, det bästa är om man varierar mellan olika oljor och äter lite av varje. Jag äter ca 2 teskedar ekologisk kokosolja dagligen (oftast på gröten eller i varma drycker), steker i rapsolja och äter omega 3 kosttillskott.

Mitt absoluta favorit märke med bästa smak och konsistens hittar du här 🙂

IMG_1583

Du kan läsa mer här och här om kokosoljan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “KOKOSOLJA LAGRAS INTE SOM FETT”