KOMBINERA STYRKA OCH KONDITIONSTRÄNING

Detta är en fråga jag får dagligen, hur kombinerar man cardio och styrka? Jag ska ta detta kortfattat så att alla oavsett nivå förstår hur jag menar. Att hjärtat är en muskel som också behöver träning är ingenting nytt, men kan det påverka styrketräningen?

När jag tränar styrketräning så försöker jag träna i ett läge som kallas hypertrofi, det är ett läge som ger mest volym till musklerna men även lite styrka. Det finns olika lägen och intensitet man kan träna för att uppnå olika mål och det kan se ut så här:

STYRKA – Tungt och explosivt 3-6 repetitioner per set
HYPERTROFI – Tungt men kontrollerat 8-12 repetitioner per set
UTHÅLLIGHET – Lätt och intensivt 15 + repetitioner per set

Vad är bra och dåligt då? Jo kortsiktigt sett när kroppen går från “viloläge” till att plötsligt lyfta vikter så skickar kroppen ut “försvars signaler” tillväxthormoner som säger åt cellerna att bli starkare och försöka sig, om du däremot tränat ett långt konditionspass innan du påbörjar ditt styrkepass så förlorar du en del av dom viktiga signalerna som gynnar din muskeltillväxt. Om du skulle göra tvärtom att till exempel träna ett ben styrkepass först och sedan springa flera kilometer eller först träna rygg och sedan sätta sig i rodd maskinen för att dra några kilometer blir det i slutändan mer UTHÅLLIGHET istället för HYPERTROFI, därför tycker jag personligen om att fördela träningen så här: Först styrketräning och sedan konditionsträning, och beroende på vilken muskelgrupp jag tränat innan så väljer jag alltid utföra en annan form ut av konditionsträning så jag inte överbelastar samma muskel igen.

Allt jag pratat om nu är baserat på mina mål, erfarenheter och generellt vad jag tycker funkar bäst för att bygga muskler och samtidigt, är du överviktig och fokus ligger på viktnedgång eller har en tävling framför dig så kan ditt upplägg se annorlunda ut. Ha en underbar dag!

IMG_9385

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “KOMBINERA STYRKA OCH KONDITIONSTRÄNING”