MAT INNAN/EFTER TRÄNING DEL 1

image

Vad äter man innan träning?  Enligt mig så beror det helt på vilket mål du har och vem du är med vilken utgångs punkt du startar ifrån.

Jag tänker såhär: Fett tar längst tid att bryta ner, sedan kommer proteinet och sist är kolhydraterna. Det innebär att om jag äter precis innan träningen så får jag inte mycket energi av att äta lax, nötter eller avokado tillexempel. Därför väljer jag alltid att basera mina måltider med lågfetthalt och hög andel kolhydrater och proteiner. Tanken är att inför pass kunna maximera prestationsnivån, och för mig har det hjälpt att ha energi som kroppen kan använda sig direkt av istället för att använda sig av kroppens resurser.

Är du överviktig och är osäker när du bör äta dina kolhydrater så skulle jag rekommendera att äta dem kring träning, antingen efter eller före eftersom kroppen utnyttjar energin istället för att lagra den. Du kan även äta lagom mängd kvällen innan morgonpasset och utesluta dem på morgonen.

Äter du din sista måltid några timmar innan träningen så bör du hellre äta en måltid med fett, långsamma kolhydrater och proteiner. Det ger dig längre mättnadskänsla och energin räcker ända till träningspassets start.

Men VAD äter man då?

Förlsag innan träning:

– Lätt Yoghurt med bär/granola/skivad banan/ havregryn/müsli.

– Havregrynsgröt/ risgrynsgröt/ mannagrynsgröt med proteinpulver.

– Riskakor med diverse pålägg,

– Frukt smoothie med proteinpulver ( funkar också bra efter träning)

– Kvarg med granola/müsli/ bär osv

 

Mat efter träning:

Rent generellt så ska proteinsyntesen bli högre än nerbrytningen för att behålla och öka i muskelmassa. ( Återkommer mer om det senare i del 2) Nu måste jag skynda mig på jobbet, hoppas det gav lite hjälp iallafall!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “MAT INNAN/EFTER TRÄNING DEL 1”