“NÄR JAG ÄR STRESSAD ÄTER JAG MER” – 7 TIPS ATT ÄNDRA PÅ OVANAN

Hej! Jag är en tjej på 16 år som just nu har kommit in i en period då jag inte äter särskilt bra och inte tränar särskilt mycket. Jag spelar fotboll på fritiden men har just nu uppehåll. För tillfället har jag väldigt mycket i skolan vilket jag är vääääldigt stressad över. Och när jag är stressad äter jag mer, vilket i vanliga fall inte brukar vara något problem då jag vanligtvis brukar träna väldigt mycket men nu räcker inte tiden till då jag har så mycket i skolan. Har du tips på hur jag kan lösa det här och hur jag kan komma ur mina dåliga vanor gällande vad jag äter osv? Skulle vara hur tacksam som helst för svar då jag verkligen vill ha bra vanor, kunna träna regelbundet samt kombinera det med bra och lagom mängd kost.

Hoppas du hör av dig 

P.S , du är en stor inspiration för mig

Kraaam

IMG_4772


Hej!

Jag kan hålla med dig, jag fungerar likadant. När jag är stressad så blir jag mer hungrig, och när jag kolla på film kan jag komma på mig själv äta snabbare när det blir läskigt eller spännande. En dum ovana som jag tror är väldigt vanlig, men det du kan göra är:

1. Du är medveten om att du är stressad och kontrollerar intaget att du inte äter mer än vanligt, du vet om att hjärnan spelar spratt med dig.

2. Du äter, men du äter nyttigt. Hacka upp morotsstavar, äppelskivor, en sockerfri proteinbar och ät som snacks.

3. Om du har svårt att hejda dig när du äter dina riktiga måltider, fyll tallriken med hälften sallad och ät dig mätt på det istället. Då får du äta större mängder mat utan att det påverkar din vikt negativt.

4. Läkerol, tuggummi, halstabletter tycker jag kan hjälpa när man har ett sug efter något.

5. Drick mycket till måltiderna, gärna kolsyrat eller vatten. Det fyller magsäcken och du känner dig mätt snabbare.

6. Skriv ner, gör listor på vad du ska ändra på för att din vardag ska bli mer effektiv. Precis som med träningen så behöver du lite struktur i hjärnan och det HJÄLPER att skriva ned det. För nästa gång du är på väg att göra samma ovana så minns du vad du skulle göra istället.

Tillexempel:
* Sluta småäta – ta en läkerol istället
* Äta mig lagom mätt på mat – Men alltid välja det nyttigaste alternativet om jag behöver äta mer.
* Dricka mer vätska

7.  Stressa mindre, lättare sagt än gjort jag vet. Men man kan iallafall göra det bästa av situationen. Prioritera det som stressar dig mest först, så du får bort det så snabbt så möjligt. Därefter ta en PW och fundera över vad som kommer att komma, vad du hunnit med och hur du ska få ihop detta på bästa sätt med maten, skolan och träningen. Innan du går och lägger dig tänker du på ALLT du är tacksam över och allt som gör dig glad. Det gör dig lugn och harmonisk och man somnar väldigt skönt, oftast så börjar jag fantisera om gamla minnen och somnar efter ett tag.

Morgonen efter kör du järnet med ny och positiv energi!

Kram och tack snälla 🙂 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om ““NÄR JAG ÄR STRESSAD ÄTER JAG MER” – 7 TIPS ATT ÄNDRA PÅ OVANAN”