OTYDLIGA TRÄNINGSRÅD FÖR GRAVIDA – MIN ÅSIKT

Jag har suttit två timmar nu och sökt fakta om gravid och träning och ALLA säger olika, och vissa saker gör mig bara frustrerad och tycker det låter mer som bortförklaringar än rent sunt förnuft. Allas kroppar och graviditeter är olika så då borde träningen också anpassas annorlunda eller hur? Därför finns det inget riktigt rätt och fel utan alla måste se över sin situation själv 🙂

De påståenden jag kommit över nu är bland annat:

Mjölksyra är farligt för fostret då syret går till musklerna och inte fostret. 
Min slutsats:

Nej enligt studier har det inte funnit någon påverkan på fostret och vid förlossning har man fördel att kroppen har god syrehantering till musklerna så det finns ingen anledning till att vara rädd för det om det händer ibland.

För hög kroppstemteratur är farligt
Min slutsats:

Många tror att man får sämre temperaturreglering på grund av de ökade blodvolymerna och svettningarna, men det är snarare tvärtom. Kroppen svarar snabbare på regleringen och därav svettas man lättare. Tester har gjorts på gravida som bastubadat och sett att inte ens då har de nåt den kritiska temperaturen, så att ett svettigt träningspass skulle skada fostret verkar osannorlikt.

Mellan 30-60 minuter är lagom träning. Inte längre.
Min slutsats:

Tiden har ingen betydelse så länge man inte vet intensiteten eller vilken träningsform som utförs. Mina pass brukar ligga mellan 60-90 minuter beroende på hur många muskelgrupper jag tränar och vad. Jag mår jättebra av det och skulle inte ändra på det bara för att jag är gravid. Vissa dagar är jobbigare än andra och då blir det kankse ett kortare pass så allt handlar om att lyssna på kroppen än en gång.

Maxpulsen bör inte överstiga 140 slag/min
Min slutsats:

Samma sak där, lyssna på kroppen. Känner du att du mår bra och inte blir svimfärdig eller börjar må illa så kan du absolut träna i det tempot. Allt beror såklart på hur vältränad man är sedan innan och kan hantera påfrestningen. En förstagångslöpare kommer tycka det känns minst lika jobbigt, men det är inte farligt för det. Angående fostret har jag inte hittat någon studie som säger att det skulle vara farligt, de flesta som påstår det kommer från privatpersoner, bloggar och forum så man får göra som man vill hur man tolkar det.

Jag skulle säga att ett varierande tempo kankse är mest optimalt. Exempelvis intervaller som tillåter dig att hämta andan emellanåt och dessutom bli uthålligare av den extra aktiva vilan du får på köpet. Så ur träningsperspektiv hade jag nog prioriterat ett mer “lagomt” tempo under en längre tid än att maxa pulsen på kortast möjligast tid. Tänk också på att om du är sent i graviditeten att välja snällare konditionsmetoder, så hellre crosstrainer än att springa på hårt underlag då trycket på bäckenbotten och från livmodern blir mer ansträngande ju längre gången du är. ( Gång och powerwalks ska vara lugnt ).

Testa nya saker bör man inte göra som gravid.
Min slutsats:

Då teknik och utförande hör ihop med säkerhet så förstår jag påståendet men det betyder inte att du ska undvika att utvecklas. Många säger Crossfit som exempel då det kräver teknik och att det är träningsmetod man inte rekommenderar att utföra om man inte är van. Men jag anser att så länge du inte tränar tungt utan enbart tränar för att du vill lära dig så go for it!

Varför ska man bli så begränsad av allt? Det viktiga är att du mår bra, har kul och rör på dig. Så om du vill testa dans eller börja styrketräna så ska man inte vara rädd att testa, se bara till att lära dig att göra rätt från början.

När barnet kommer så kommer omställningen vara stor nog så varför börja med något nytt EFTER graviditeten när man kan ligga steget före, må bättre och komma tillbaka snabbare om man börjar redan INNAN? 🙂 

BAMSEKRAM till er alla, hoppas ni fått en bra start på veckan!

Nedan har jag bifogat en av länkarna jag fastnade mest för, läkartidningen där flera läkare gått igenom en del av det jag pratat om idag: http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6179/LKT0709s672_675.pdf

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “OTYDLIGA TRÄNINGSRÅD FÖR GRAVIDA – MIN ÅSIKT”