Q & A RUMPTRÄNING, CARDIO OCH KVALITÉ PÅ MAT?

Jag sitter just nu i vår minibuss med Barebellsgänget och ska till brännbollsyran i Umeå och jag är förövrigt riktigt dålig i brännboll men vi gör det mest för kul och sen ska jag dessutom få träffa mina Norrlandsvänner så det längtar jag till. Efter helgen kommer jag åka hem ett par nätter som blir förta gången jag åker hem sen jag flyttade ner i februari, det ska också bli väldigt roligt. Jag är nyfiken på hur det kommer kännas om jag får hemlängtan till Stockholm eller om jag inte kommer vilja åka ner igen. Dock är flytten det bästa jag gjort hittills så tror inte att det ska vara några problem, för den 7de ska jag även ha ett samarbete med Michael och frisörerna där jag kommer sätta i löshår för första gången. Spännande!

Åter till blogginlägget. Nu är många frågor skrivna på engelska så jag översätter dem direkt här istället 🙂

Fråga 1: 
Vikt längd och ålder? 
– Jag har som många vet haft som mål att gå upp i vikt då jag var riktigt smal ett tag efter operationen och allt resande så just nu tro jag att jag väger kring 57kg och kanske möjligtvis 58kg. Då, för en månad sedan ungefär så vägde jag kring 54 så jag har gått upp ca 1 kg varje vecka. Min längd är 163 cm och jag fyllde 23 i mars.

Fråga 2: 
Vad är viktigast för dig, att räkna macros eller kvaliteten på maten?
– Jag har aldrig haft koll på mina macros om jag ska vara ärlig, jag har alltid satsat på proteinrik mat, tänkt på bra kolhydrater och fetter vid rätt tillfällen och därefter räknat lite kalorier emellanåt. Inte supernoga men ändå så jag har lite koll på vad jag stoppar i mig. Så för mig är absolut kvaliteten på maten viktigare, att äta 50 g kolhydrater från fiberhavregryn är betydligt bättre än 50g från choklad. Men det kan såklart ha en betydande roll om man ska tävla eller vill maximera sina prestationer efter sin egna kropp. Dock har mitt mål varit mest att det ska bli hållbart, jag är noga med att skilja på långsiktiga vanor och kortsiktiga, jag skulle exempelvis aldrig kunna tänka mig att räkna kalorier hela livet men jag kan tänka mig att köpa dyrare mat med högre kvalitet för att det gynnar mitt välmående och minskar risken att jag får i mig onödiga tillsatser och socker m.m.

Fråga 3-4: 
Hur lång tid tog det att bygga din rumpa och hur ofta tränar du ben?
– Jag kan inte påstå att jag har den största rumpan eller att den skulle vara speciell på något sätt, däremot är den i symmetri med min kropp så på vis ser det bra ut. Jag har senaste halvåret fokuserat mer på rumpträning än vad jag gjorde förut, då var det fokus på hela benen inklusive rumpa medans nu är det mest rumpa jag vill åt. (Dock får man alltid båda delarna på köpet mer eller mindre). Så sammanfattningsvis så har jag tränat benträning/rumpa i ca 2 år varav 6 månader “enbart” rumpa. Jag tränar ben ca 1-2 gånger i veckan beroende på hur jag känner mig och hur tidigt jag får in första passet på veckan. Om första passet blir på en torsdag är det inte helt säkert att jag hinner få in ett andra pass, allt som oftast har jag tränat olika muskelgrupper hela den veckan redan och behöver få in vilodagarna så jag orkar prestera kommande vecka.

Fråga 5:
Använder du spraytan?
– Nej eller ja ibland, men allt som oftast använder jag brun utan sol i mousse form. Jag tycker det är smidigt att kunna göra det direkt hemma efter man duschat. Min favorit är St.tropez express.

Fråga 6:
Hur många kalorier brukar du normalt äta per dag?
– Jag brukar ligga kring 2000 – 2300 kcal gissar jag på. Jag räknar inte jättenoga som sagt men brukar runda av mina måltider så det blir enkel matte. Exempelvis frukost: 400 kcal lunch: 600, mellanmål: 200 kcal osv. Vissa dagar räknar jag inte alls.

Fråga 7:
Varför lägger du ut lättklädda bilder på internet?
– För mig handlar det inte om att visa hud eller få killars uppmärksamhet, under nästan hela min instagramtid så har jag haft pojkvän och jag känner fortfarande inget behov av det. För mig är det mer som konst, “bodyart”.

Fråga 8:
Vad äter man annorlunda på diet och bulk, minskar man bara kolhydraterna?
– Det är väldigt individuellt beroende på vad diet och bulk innebär för dig. Även bland tävlingsmänniskor så skiljer det sig på vilken fördelning man har på sina macros så vissa äter mer kolhydrater än andra men får ändå ungefär samma resultat. Grundregeln för att gå ner eller upp i vikt är att äta mindre än vad du gör av med eller tvärtom, väldigt enkelt egentligen. Men ju högre nivå du kommer inom din träningskarriär desto mer kommer du lära känna din kropp och kunna avancera din diet.

Fråga 9-10:
Hur mycket konditionsträning tränar du och i vilken form?
– Helt ärlig så tränar jag inte jättemycket cardio, jag har sprungit på bandet en gång sedan jag flyttade till Stockholm i februari. Jag gör det oftast endast när jag vill rensa tankarna och svettas lite, för mig är cardio lite terapi, det låter lite konstigt men jag brukar gå väldigt raskt och göra intervaller på högsta incline med vikter ( eller gå ut med ryggsäck/viktväst), det är ett perfekt mellanting som gör det möjligt att tänka samtidigt som man får effektiv träning. Jag tror dock att vardagsmotionen och den vardagliga aktiviteten spelar stor roll också för förbränningen så man måste inte träna konditionsträning flera gånger i veckan bara för att hålla sig smal. Mat och livsstil spelar större roll i längden.

Fråga 11: 
Har du funderat över att bli vegetarian? 
Nja, eller alltså det har funnits stunder då jag satt mig in i tanken och fantiserat hur mina måltider och vardagar skulle se ut om jag åt vegetariskt/veganskt. Men jag tror inte att jag kommer att bli det då min livsstil funkar bra nu med mat m.m, möjligtvis att jag skulle vilja minska på mjölkprodukterna, inte för att det är dåligt eller farligt men för att jag skulle vilja ha ett alternativ så det inte blir så ensidigt.

FLER frågor kommer svar på, några enskilda och några sammanfattade som detta inlägg 🙂 Dont worry! Superkul med så många frågor <3

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Q & A RUMPTRÄNING, CARDIO OCH KVALITÉ PÅ MAT?”