SÅ “DÅLIGT” ÄR DET ATT ÄTA SENT PÅ KVÄLLEN

“Om du äter sent på kvällen så kommer du lägga på dig allt du stoppar i dig”  ” Man ska helst inte äta efter klockan 19″ “Du går snabbare ner i vikt om du bara äter på dagarna” 

Nej det finns ingen sådan regel, men när jag var yngre trodde jag på det där också. Idag äter jag kvällsfika ca kl 23.00 varje kväll innan jag ska sova och har alltid gjort sedan den dagen jag började styrketräna. Även när jag gick på diet då jag gick ner i vikt ändå, så detta där är inte sant. Men alla kan inte äta som mig, vi är olika byggd och vi kan inte äta vad som helst heller. Om jag varje kväll skulle ätit 3 varma mackor och ett stort glas oboý innan läggdags så skulle det såklart bli skillnad och jag skulle garanterat lägga på mig kilon med tiden. Men nu äter jag oftast 2 ägg, 150 kvarg och 2 finn crisp som jag blir väldigt mätt på och går inte upp i vikt. Den övriga tiden runt om kvällsmålet äter jag bra mat och jag tränar regelbundet så för mig fungerar det att äta strax innan läggdags eftersom jag sköter min livsstil rent allmänt och har aldrig varit överviktig.

Men för den som är väldigt överviktig och kämpar med viktnedgång men inte har fått igång träningen 100%, så tycker jag att man kan hoppa över kvällsmålet precis innan läggdags eller bara äta något litet om man känner att man är super hungrig. För man ska ändå sova och när man är på kaloriunderskott kan man bli ganska trött och grinig så jag hade helst velat fördela kalorierna under dagen då man behöver det som mest. Oavsett hur du väljer att göra så är det fördel att välja ren mat som inte höjer insulinet innan läggdags, dels får du bättre sömn och sen så påverkar du inte fettinlagringen lika avsevärt.

Tränar du på morgonen eller sent på kvällen så bör du absolut få i dig ett kvällsmål, och samma gäller personer som tränar innan frukosten på morgonen. Själv äter jag både kvällsmål och frukost och det fungerar för mig! Testa dig fram och se, ingenting är fel eller rätt utan kolla över din livsstil och se om du klarar dig utan kvällsfikat eller om du behöver det oavsett om du är normalviktig, underviktig eller överviktig.

Sammanfattning: 

-Man kan äta kvällsmål sent på kvällen utan att gå upp i vikt om man sköter sin livsstil rent generellt.
-Väldigt överviktiga kan vara mer känslig för insulinhöjningar och kan skippa kvällsmålet om man känner att man mår bra av det.
-Det är skillnad på vad du äter och inte äter innan läggdags.
-Det är inte “dåligt” att äta på kvällen.
-Man återhämtar sig på natten och kan behöva extra protein/ näring att jobba med under sömn.
-Man måste inte utesluta kvällsmålet om man är överviktig, man kan äta utan att det förstör viktnedgången. Välj rätt mat bara!
-Den totala kalorifördelningen per vecka spelar större roll än ett kvällsmål på kvällen.

IMG_2377

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 tankar om “SÅ “DÅLIGT” ÄR DET ATT ÄTA SENT PÅ KVÄLLEN”