SLUTA DÖM NYBÖRJARE

Det är inte konstigt att nybörjare drar sig ifrån gymmet och inte känner sig hemma när man hör hur folk pratar mycket och öppet om den personen i fråga gör fel och vilken usel form de har. Vissa kanske bara ger blickar, men det är ändå en pik på att något stör personen. Jag förstår inte grejen med det, om du är så tuff och duktig på gymmet gå fram till personen och fråga schysst om han eller hon vill ha ett tips, istället för att för att stå där i bakgrunden som ett creep och stirra ut alla nya människor på gymmet.

Jag tror att INGEN som är ny på gymmet gå dit för att göra fel medvetet. Speciellt när man redan är osäker så känner man ännu högre press på att göra rätt och lyfta tungt för att inte verka dålig. Jag ser det varje dag, det är killar som är mycket smalare och spinkigare än mig som använder jätte tunga vikter, på tok för fel. Men är det så konstigt att de vill lyfta mer än mig som är tjej? Speciellt när jag själv tar för mig mycket plats och uppmärksamhet på gymmet? nej det är inte konstigt. Det är nästan synd om dom som känner den pressen, att de inte vågar sänka vikten och vågar be om hjälp.

Det är dags att bredda synvinkeln och förstå att ingen är expert, vi är duktiga på olika saker och vi utvecklas i olika takt. Erbjud tips för att förebygga skador och låt nybörjaren få vara i fred. Jag själv bryr mig inte längre om jag råkar göra fel, eller att det ser konstigt ut när jag gör en ny övning, jag är där för att lära mig nya tekniker och då FÅR det se konstigt ut innan jag lärt mig. Så ett litet tips till er nybörjare är att oavsett hur osäker du är på övningen så kan du utföra den långsamt och strikt, då ser det ut som om du har koll på läget och du lär dig samtidigt att hitta kontakten i muskeln och förstå rörelsens poäng. Win win eller hur?

Och ett tips till er vana gymmare, försök att ge en vänlig blick om du måste kolla och ge tips när du ser att det börjar bli farligt. på ett psykologiskt sätt. ” Tjena, det ser bra ut, men du skulle inte vilja ha ett tips som jag tycker funkar sjukt bra? ”  Det kallas positiv kritik och hjälper mer än vad det stjälper.

IMG_0183

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “SLUTA DÖM NYBÖRJARE”