SQUATS ÄR INTE NYCKELN TILL EN STÖRRE RUMPA

Alla pratar om squats hit och dit att man ska göra squats för en snyggare rumpa… ” the squat booty “

Men jag håller inte riktigt med, jag gör sällan squats för att få kontakt i rumpan utan när jag gör knäböj så gör jag det för kroppens skull. Jag får oftast mer kontakt i låren och i överkroppen än på skinkorna så därför prioriterar jag hellre andra övningar när jag vill fokusera på rumpmusklerna. Jag utesluter inte knäböj men jag gör dem sällan, istället gillar jag hack squat maskinen eftersom den är lite lutad och man kan “slappna av” lite med överkroppen och  samtidigt fokusera mer på att spänna skinkorna under rörelsen, och ändå kunna träna väldigt tungt. Jag tycker också att squats i smith maskinen ger bättre kontakt än vanliga squats med fri stång, och anledningen är nog detsamma som med hack squaten man kan fokusera mer på att enbart spänna skinkorna utan att det blir farligt och man tappar formen. Såklart spänner man alltid bålen och ryggen men ni förstår vad jag menar. Det som jag gillar också med dessa två maskiner är att man kan reglera fötterna utan att det påverkar balansen, man kan göra super tighta squats och ha fötterna ihop eller tvärtom och ha dem brett och diagonalt, det är svårare med vanliga squats.

I början när jag lärde mig allt på gymmet så var squats en av övningarna jag gjorde väldigt ofta eftersom det är bra att kunna det, det är som en grundpelare teknikmässigt för alla andra ben och böj-övningar. Idag gör jag dem också men inte lika ofta som sagt.

Min främsta och bästa rumpövning är hip raises, jag skulle nog kunna säga att jag har byggt min rumpa med den övningen. Den ger en sån otroligt härlig och jobbig brännande känsla oavsett hur dåligt pass man har. Så enligt mig och mina erfarenheter så tycker jag att det finns bättre övningar för rumpan än squats, speciellt i super set. Man kan exempelvis göra djupa dumbbell squats efter walking lunges. Man går så långt man kan och sedan på sista repetitionerna så ställer man sig i sumo position och gör squats. Det bränner bra!  Så nyckeln till en välformad rumpa är egentligen att göra tunga övningar som ger kontakt i rätt muskel, i detta fall rumpmuskeln.

IMG_6894

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “SQUATS ÄR INTE NYCKELN TILL EN STÖRRE RUMPA”