STRESS OCH SÖMN KAN PÅVERKA MER ÄN DU TROR

Jag är typiskt den personen som blir extra känslig för hunger, irritation och stress när jag sover dåligt. Det känns som kroppen blir extra känslig för nästan allt när man har låga energinivåer under en längre tid, ibland händer det till och med att man blir sjuk på grund av att kroppen inte är lika motståndskraftig. Dock är detta ganska logiskt och väldigt vanligt, men jag har inte förstått hur viktigt det egentligen är förrän nu i vintras när jag flyttade och hade 1000 saker luften samtidigt som jag inte hade något riktigt hem. Jag gick ned i vikt oavsiktligt och fick kliande stressutslag på kinderna. Kroppen är inte dum och det är viktigt att lyssna på signalerna även om man bara vill köra på.

Många blir frustrerad när de inte få de resultat de förväntar sig och tycker att man gör allt rätt, men de glömmer ofta att se helheten i vardagen och hur sömn och stress kan påverka resultaten negativt. Man är så fokuserad på VAD man ska göra så många glömmer bort helheten. Det är lika viktigt att fokusera på vad man inte gör som vad man faktiskt gör för att få en klarare syn på hur man ska maximera resultat och välmående.

Träning i sig är egentligen stress för kroppen så har man hektiska vardagar med mycket jobb/studier eller småbarn att ta hand om så blir helheten inte hållbar för varken resultaten eller välmåendet om man inte låter kropp och sinne vila emellanåt. och då pratar jag inte om att man ska ta ett par dagar utan måsten utan det handlar om vardagsrutiner som am gör varje dag som behöver ändras för att det ska bli så balanserat som möjligt. Det är inte balans att köra 150% med träning/karriär och vara utmattad 2 dagar i veckan. Jag tycker det är bättre att istället hitta en eller två timmar per dag då man bara tillåter sig själv att andas och varva ned, perfekt tillfälle kan vara på kvällen tillsammans med familjen eller den timmen du tränar. Men för att träningen ska ge ett positivt lugn så behöver många släppa “resultat tankarna”, fokusera hellre på känslan du kommer känna efteråt och hur nöjd du kommer vara när du klarat mer än du förväntat dig. Magen eller rumpan du drömmer om kommer att komma ändå, men inte på beställning. Så det finns ingen anledning till att oroa och stressa över dina träningspass. Kör hårt och njut av svetten så kommer det när du minst anar det.

ah, ja nu kom jag av mig lite på ämnet men stress och sömn hör ihop och jag känner att det är viktigt att ta upp båda delarna för när du är trött så blir du lättare stressad och när du är stressad så blir du utmattad. Så därför tänkte jag lista upp några fördelar med att sova och hur du kan få ut mer av träningen och välmåendet.

Fördelar med god nattsömn: 

* Kroppen tillverkar tillväxthormoner under sömn som hjälper dig att bygga/återhämta dina muskler.
* Sänker kortisolet och stressnivåerna vilket hjälper dig att tappa fett om ditt mål är att gå ner i vikt. (Höga nivåer av kortisol kan göra det svårare att tappa fett från fettcellerna)
* Blir mer anabol och får lättare att bygga muskler ( hänger ihop med punkt 1). Motsatt effekt får vi och blir katabol om vi stressar mycket och sover lite. Hormonerna “tillåter” inte kroppen att växa på samma sätt när den tror att man är i “fara” och har högt stresspåslag under en längre tid.
* Bättre minne, speciellt närminnet påverkas positivt.
* Din hy blir friskare och sår läker snabbare.
* Du blir mentalt starkare och klarar stå emot både godis och göra studierna lättare. Det bästa är att du kan fokusera och har starkare psyke att kämpa hårdare när du tränar som i sin tur leder till ökade resultat.
* I och med att kroppen får sömn så blir även immunförsvaret starkare. Bara tänk när du är sjuk. Även om du äter nyttigt så kommer du aldrig bli frisk om du inte vilar riktigt. Man kan förlänga en förkylning med dålig sömn lika väl som du kan förkorta den.

Nu har jag skrivit detta väldigt kortfattat och enkelt så det ska bli lätt att komma ihåg, Ha en fin påsk och passa på och träna OCH vila! <3

IMG_3297

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “STRESS OCH SÖMN KAN PÅVERKA MER ÄN DU TROR”