SVAR PÅ FRÅGA – FÖRLORA FETT SKA MAN UNDVIKA SÅS OCH KOLHYDRATER?

Hej denice! Du är världens inspiration! Jag har börjat tränat och försöker gå ner I vikt och bygga en finare mage. Jag började i februari och har lite svårt med maten och vad man ska äta till allting, ska man äta kolhydrater till maten eller ska man utesluta allt de om man vill bygga muskler och bli smalare? Ska man äta nån sås till maträtterna eller ska man försöka undvika det? Skulle inte du vilja lägga upp ett inlägg där du skriver hur en dag kan se ut för dig med måltiderna, vad du äter till frukost lunch, middag, osv. Du är grym! Vore kul o tacksam för svar! Kram på dig

Hej Mikael, Tack snälla jag blir så glad!

Du ska inte utesluta någonting 100% men däremot så kan det vara klokt att prioritera vissa livsmedel högre än andra så ja du kan äta kolhydrater och sås till dina måltider, men kanske inte alla såser eller alla kolhydrater. Insulin är ett anabolt hormon som ökar både fettinlagringen och även inlagring av andra näringsämnen, så när du äter en måltid som höjer blodsockret och innehåller hög andel fett så ökar inlagringen jämfört med en måltid som håller blodsockret stabilt. Var kräsen när du väljer dina kolhydrater och oftast räcker det med små mängder.

För att bygga muskler så krävs det att du äter mer protein/energi än vad musklerna bryter ner men det betyder inte alltid att du måste ligga på ett överskott av kalorier, det räcker att du ligger ett par hundra strax under eller över beroende på hur smal/överviktig du är.  Är du smal och vill ändå förlora fettprocent så skulle jag ha legat på +-0 kalorimässigt och höjt proteinintaget och sänkt kolhydrats intaget. Väger du mer så skulle jag ha legat på ett kaloriunderskott och en kost baserat på högproteinhalt, mycket sallad och bra fetter och bara ätit kolhydraterna i samband med fysisk aktivitet eller på morgonen. Att du vill träna dig till en finare mage betyder att hela kroppen måste tränas, du vet säkert att det inte går att punktförbränna och i slutändan handlar det om hormonerna vart fettet hamnar när man går upp i vikt och vart fettet lossnar fortast när du går ner i vikt. Nu är det svårt för mig vad just du ska ändra i din kost men jag kan iallafall tipsa dig om att se över ditt val av fett i din kost, transfetter och härdat fett ska bort och minska intaget på mättat fett.  Att äta sås till maten gör man oftast för att höja smaken och tillför sällan ingen näring därför bör du välja såser som ger dig hälsofördelar och ökad mättnadskänsla. Jag brukar göra kalla såser/röror gjord på lätt creme fraiche, 0,1% kvarg, avocado, matyoghurt, 1,5% keso eller tacosås ( den innehåller bara 36 kcal/100gram), det funkar jätte bra!

Jag tänkte lägga ut en måltid varje dag nästa vecka när jag har semester 🙂

IMG_6433

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 tankar om “SVAR PÅ FRÅGA – FÖRLORA FETT SKA MAN UNDVIKA SÅS OCH KOLHYDRATER?”