SVARAR PÅ MULTI FRÅGA – DEL 1

Hej Denice! Du är nog den största inspirationskällan jag har när det kommer till träning och kosten! Så grym är du. ta åt dig av alla fina ord du får från alla håll. Allt stämmer så bra! Nu till frågan.

Jag har själv vägt in mig på 66kg i februari och trivdes inte alls i mig själv, jag gick med i weighttrainer med en pt för en månad och sen skulle man fortsätta själv sen. Det har blivit svårt med mat och tränar, jag vill få en sundare kropp, välmåendet, jag vill bli smalare i magen och bygga mer muskler på kroppen. Men kosten stoppar mig, hur ska jag äta? när ska jag äta vad? när ska jag äta kolhydrater? ska jag äta nå kolhydrater alls eller ska jag utesluta det för att få bäst effekt? ska man äta nå sås eller ska man äta torrt? Jag har så svårt att hitta balansen helt. jag saknar det där lilla extra som behövs för att det ska ge någon effekt.

Jag har nu från 1 juli gått ner så vågen står på 61kg. Men jag känner att jag står still i cm runt om. jag vill känna att magen blir plattar och mer muskler byggs. jag jobbar mycket med bålövningar när det kommer till magen för att det är dem inre magmusklerna man ska jobba med för att det är dem som drar ihop magen eller äre inte så?! Kram på dig och är super tacksam för svar! ha en bra dag och glöm inte bort att du är grym! Fortsätt med det du gör, du kommer komma långt.

Svar: 

Detta gör mig så glad, tack snälla snälla du! 🙂

Först bör du veta ungefär hur mycket energi du gör av med per dag och börja med att kontrollera maten du stoppar i dig. Läs på förpackningar och jämför olika livsmedel, du behöver inte utesluta något helt men bara att du tänker att välja det nyttigaste alternativet och äter lagom mängd. På så vis kommer du på sikt inte behöva räkna kalorier utan det är bara från början så du förstår skillnaden på mat och mat. Man blir chockad när man läser hur mycket socker och tillsatser det är i maten nu för tiden.

Hur du ska äta gentemot dina mål och hur du lever nu är svårt för mig att säga, det skulle behövas en “utredning” där vi går igenom vad du ta bort och lägga till i din kost och se vad som fungerar för just dig och din livsstil. Är du allergisk, har du barn, lagar du mat till hela familjen, gillar du att äta mycket mat, blir du hungrig fort av den mat du äter idag, vad gillar du och vad gillar du inte? och så vidare. Det är svårt för mig att säga när jag inte vet speciellt mycket mer om dig än att du väger 61 kg.

När du ska äta vad är lite enklare. Du kan tänka såhär:
Mat innan träning bör inte innehålla mycket fett eftersom det tar längst tid att bryta ned. Ät hellre något fettsnålt som innehåller lite kolhydrater och lite protein som kroppen lätt kan bryta ned snabbare till energi. Det kan vara till exempel: yoghurt/kvarg/fil med 30 gram musli, havregrynsgröt, riskakor med pålägg, fruktsmoothie, banan, keso, frukostmat. Men det går såklart även bra med vanlig mat innan men tänk på att en köttbit kan ta mellan 4-6 h att bryta ner och då är det bra om du har något mer på tallriken som är lättupptagligt som till exempel: potatis, ris, couscous, sötpotatis, såser (nyttiga), tillagade grönsaker.

 

IMG_2751

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “SVARAR PÅ MULTI FRÅGA – DEL 1”