TECKEN PÅ ATT DU ÄR ÖVERTRÄNAD

Detta kan vara lurigt att veta, är man bara hängig, är det dags för lingonveckan ( okej inte för er grabbar då ) eller är man bara stressad och ofokuserad?

Det finns dagar då jag känt mig sjukt omotiverad till att träna, jag har haft alla ursäkter för att stanna hemma. Men tjurig som jag är så slutar det alltid att jag
går ner till gymmet ändå och kör ett pass och 8/10 gånger så blir passet över förväntan.
Jag får bra kontakt, härlig pump och känner att jag har ett starkt psyke trots min negativa inställning innan träningspasset. Efteråt fascineras jag alltid lika mycket av hur fel man kan ha och hur viktigt det är att inte ge upp.

Men man ska se upp för upprepande varningssignaler. När majoriteten av dagarna blir en kamp att ta sig ner till gymmet och styrkan försämras är det dags att kolla över sin vardag. Oftast handlar inte det om att du tränar för hårt utan det är återhämtningen som blir lidande som samtidigt krockar med träningen. Det är alltså super viktigt att se över sin sömn, kost och träningsfrekvens för att du ska slippa bli övertränad och gå miste om dina resultat.

Alla gillar listor eller hur? Här är varningssignalerna du ska se upp för:

* Utmattad och ständigt trött.
* Uteblivna resultat
* Lång återhämtning. 1-3 dagar är normalt.
* Du känner dig omotiverad och har svårt att slutföra repetitionerna och träningspasset riktigt.
* Orkeslös och försämrad styrka
* Dålig kontakt i muskeln när du utför övningarna.
* Stressad och sömnsvårigheter trots att du är trött.
* Muskelstelhet, ont i lederna.
* Feber
* Ökad känslighet för infektioner och förkylningar
* Förhöjd puls

Jag har faktiskt upplevt detta själv när jag jobbade mycket och gjorde inget annat än att äta, träna, fota, blogga, göra träningsscheman, hitta på nya recept, Instagramma, sköta företagssamarbeten, annonser (allt detta innan jobbet) och arbeta på mitt andra jobb till 22.30. Det berodde inte på att jag tränade för mycket eller för hårt utan helheten på min vardag inte var hållbar och bra nog för att jag skulle hinna återhämta mig både fysiskt eller mentalt. Därav har jag haft väldigt svårt att somna på kvällarna trots att jag hållt igång 14 timmar utan vila, vilket resulterade i att jag även sov lite på nätterna, Så en natt fick 39.6 graders feber utan att jag var förkyld eller sjuk på något vis. Strax därefter ca 1 vecka senare blev jag förkyld och sjuk igen.

Om du tror att du håller på att bli övertränad kan du minska ner träningsdagarna, så istället för att träna 5 dagar i veckan kan du träna 3 dagar i veckan men fortfarande som vanligt. Det brukar hjälpa. Och inte minst se till att du får rikligt med sömn och näring från maten, det är nog viktigast av allt.

IMG_9645 (1)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “TECKEN PÅ ATT DU ÄR ÖVERTRÄNAD”