TRÄNINGSAPPAR OCH RÄKNA KALORIER

Kan du skriva lite mer om vad du menar med kaloriunderskott på ex. 500 kcal? är det då 2000-500 kcal dvs 1500? eller 1350 kcal ca det som kroppen förbränner i vila) minus 500 dvs 850 kcal. Tycker det är svårt att avgöra hur mycket man ska äta i samband med träning kalorimässigt. Använder mig av under armours My fitness pal app, men om jag förbränner 350 kcal på gymmet ett pass, ska jag lägga till det på antalet kcal jag får äta eller ska jag ändå äta 850 kcal? för appen räknar så att du får äta mer kcal om du tränat, undrar om jag ska strunta i det och tänka att äta 850-950 kcal oavsett om jag tränat eller inte för att gå ner i vikt och se resultat?

Hej Ellen, nej jag skulle aldrig rekommendera någon att äta under 1000 kcal om man siktar på en hållbar viktnedgång. Då pratar jag inte om det basala energibehovet, dom där 1350 kcal/dag behöver du för dina organ och ska inte skäras ned på. Chansen är större att du tappar mensen, får sämre metabolism, ämnesomsättning och hamnar i svältläge.

Sedan är jag väldigt skeptisk kring hur mycket man förbränner vid varje aktivitet, det är så individuellt. Vi kanske skriver in i appen att vi väger lika mycket, tränar lika ofta och är lika gammal. MEN du kanske bär på mer muskelmassa än vad jag bär på vilket innebär att du har en högre grundförbränning och kan äta mer än vad jag kan i slutet på dagen, eller så kan det vara att vi utför samma övning med lika mycket vikt men du är starkare och orkar mer så din kropp blir inte lika påfrestande som för min kropp. Det innebär att jag som är svagare måste kämpa mer och kanske förbränner mer än vad du gör även fast du har mer muskelmassa som kräver mer energi. Alla kroppar är så olika och man har olika ämnesomsättning så att dra bort kalorier från din träning via träningsappar tycker jag inte ger speciellt mycket, underskatta hellre kalorierna än överskatta. Själv räknar jag aldrig med träningens kalorier jag förbränner utan jag äter bara ett litet  och nyttigt mål extra om jag känner mig svag och orkeslös när jag ligger på kaloriunderskott.

Sammanfattning:

* Ät inte mindre än 1200 kcal per dag
*  Du kan äta mer när du tränar mer, till exempel ett litet mellanmål eller extra kött på tallriken. Mer behövs inte om du fortfarande är nybörjare.
* Apparna tar inte hänsyn till just dig och din kropp.
* För lågt kaloriunderskott kommer ge sämre resultat på sikt
* Att räkna varje liten enstaka kalori är inte hälsosamt för psyket, det skapar ett stort kontrollbehov i längden.
* Tänk dig att du ska kunna leva utan appen inom några månader, tanken är att du ska lära dig skillnad på bra och dålig mat och hjälpa dig att räkna. Det är ingen helhetslösning.
* Avrunda: Om något innehåller 140 kcal, avrunda till 150. innehåller ett annat livsmedel 160 kcal, avrunda till 150 kcal och plussa ihop med resterande mat du ätit.  När du avrundar så kommer du på rikt kunna räkna i huvudet utan appar. Du vet att ett äpple innehåller 80-100 kcal och måltiden du åt tidigare ca 350 och tillsammans blir det inte mer än 450 kcal. För dom där ynka 50 kalorierna som skiljer kan du ha förbrukat när du cyklade till jobbet till exempel även fast du inte tänkte på det. I slutet på veckan kommer du ändå gått ner i vikt.

IMG_7059

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.