VAD ÄR “NYTTIG” MAT EGENTLIGEN?

Hej! Du skriver att istället för att räkna kalorierna i det man äter, så ska man äta nyttigt, men det fick mig att fundera på vad som egentligen är nyttigt. Det finns ju en uppsjö om dieter och sätt man “ska” äta på för att må bra! Skulle du kunna ge lite mer konkreta förslag typ, lite riktmärken man borde tänka på vad man ska äta osv!

Förövrigt, väääldigt bra inlägg & blogg för den delen!

Hej!

Ja den funderingen har jag haft många gånger men jag tänker såhär. 

När man äter man man mår bra utav så höjs livskvaliteten, att äta mat är en “upplevelse” för sinnet och samvetet. Det är därför man har svårt att äta något igen om man fått magsjuka precis efteråt. Man förknippar maten med känslan när man blev sjuk. Eller när man var liten och alltid fick mormors goda vaniljbullar, då tänker man på henne varje gång man äter det igen trots att det var flera år sedan.

När man äter onyttig mat så som pizza och godis så får man en viss njutning men den behöver inte vara bra för livskvaliteten eller samvetet. Därför kan man byta ut måltiden till något mer hälsosammare som tillför gott både för samvetet, livskvaliteten och njutningen. Man kan äta blomkålspizza med hälften sallad, eller baka eget godis med naturligt socker från honung eller stevia. Man utesluter ingenting utan man väljer bara ett bättre alternativ när man vill fuska som man samtidigt mår bra av. Det tycker jag är “nyttig” mat.

Alla dieter och alla livsmedel innehåller kalorier, och det är bra att ha koll men inte låta dem styra helt och håller om man söker en långsiktig lösning. Till exempel så innehåller LCHF inga kolhydrater, men det innehåller mycket fett som ger mest energi per 100 g, vilket innebär att man kan inte äta hur mycket som helst bara för att det är en low carb diet och låter nyttig. Du kommer att gå upp i vikt om du överäter oavsett vilken diet du går på så det underlättar att läsa på förpackningarna för att få koll på vad du kan äta stora mängder av och vilka livsmedel du kan äta mindre av.

Rikt märken på vad jag tycker är bra mat:
* Ekologiskt
* Låg sockerhalt
* Ren mat = undvik:  färdig mat, pulvermos, frysta potatiskyftor/strips, färdiga dressingar/röror m.m. innehåller mycket transfetter och tillsatt socker.
* Raw food/ super food
* Sallader och rotfrukter
* Rent animaliskt/vegetabiliskt protein = undvik: billiga korvar, färdiga köttbullar, fiskbullar m.m.

IMG_9011

IMG_7059

IMG_6673

IMG_0334

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “VAD ÄR “NYTTIG” MAT EGENTLIGEN?”