VÄRDEFULLA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED DINA NYA VANOR

Som nybörjare är det väldig lätt hänt att man snöar in sig i allt som står på internet, och jag förstår att man blir lätt förvirrad av alla delade åsikter om allt. Det är därför bra att inte förlita sig på det första man läser utan sök gärna och se om det finns fler platser som hävdar samma sak och av vilken orsak, men för att inte känna att man ger upp innan man har börjar bara på grund av att man inte vet vad som funkar eller är sant så har jag insett att man inte ska göra det krångligare än vad man behöver. Se till att allt blir så smidigt som möjligt från början så du fortsätter vara motiverad även dagar då du känner dig hängig eller har stressat tidsschema. Och tänk enkelt, du VET vad bra mat är och du vet vad dålig mat är. Prioritera utifrån det, för första steget till en förändring är att göra bättre val och det är inte alltid lätt heller när man egentligen vill något annat. För även om du vill få en finare kropp och bli starkare så kan frestelserna vara farligt starka, likaväl som att du hellre skulle vilja ligga kvar i soffan efter jobbet än att gå på gymmet. Den första och viktigaste grunden är alltså att göra bättre val och att göra valet att trotsa chokladen och soffan kan kännas jättestort i vissa situationer. Jag är iallafall aldrig så stolt över mig själv som när jag gör saker jag inte trodde att jag klarade av eller ens skulle påbörja. Så just face it och agera! 🙂

DSCF2640-EditLowRes

Saker du kan förenkla och tänka för att skapa nya vanor snabbare på ett hållbart sätt: 

* Se till att din träningsplats är nära ditt hem eller jobb så du smidigt kan ta dig från A till B utan att det ska kännas jobbigt.
* Laga mat som inte kräver onödigt mycket tid och engagemang, ugnen är min bästa vän för då man man laga stora mängder och det sköter sig själv. Man minskar även fettmängden när man inte behöver steka allt.
* Bra, enkla råvaror kommer du långt med. Försök att undvika färdig mat, pulversåser och dressingar du inte gjort själv. Då får du koll på vad du stoppar i dig och slipper hamna i fällor som kan försvåra din viktnedgång/ditt mål.
* Gör av med mer energi än vad du äter, du måste inte räkna alla dina kolhydrater, proteiner eller fetter för att du ska lyckas. Det viktiga är att du skiljer på råvaror med hög och låg andel. oftast om ett livsmedel innehåller lite kolhydrater så innehåller det oftast mer av de övriga näringsämnena.

* Lär dig näringsämnenas betydelse för kroppen, då vet du när du bör äta vad för att få mest användning av maten du stoppar i dig. Exempelvis att protein är bra för håret och muskeltillväxt medans kolhydrater kan vara extra bra innan/efter fysisk aktivitet för att orka prestera.

* Lär dig att skilja på kaloririka livsmedel och kalorisnåla, gillar du att äta större mängder mat kan du med fördel välja kalorisnåla livsmedel och ändå få i dig lika mycket energi fast i större mängder.

*Kombinera och prioritera på tallriken rätt, som punkten ovan så beroende på vad du har för planer under dagen så kan det vara bra att välja rätt mat. Om du ska träna på morgonen direkt efter frukosten kan det exempelvis vara jättebra att fokusera på lättsamma proteiner, lite fett och en del kolhydrater för att kroppen ska hinna tillgodogöra sig maten. Yoghurt, vassleprotein, bär och musli är min favorit. Annars om du hade ätit ex. en köttbit, avokado, ägg eller liknande som innehåller mer fett och långsamma proteiner så hade du behövt vänta någon timme extra innan kroppen har hunnit brutit ned energin och kan dra nytta av det till träningspasset.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “VÄRDEFULLA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED DINA NYA VANOR”