Så kan du hjälpa en person med diabetes som har insulinkänning.

Är du anhörig, kollega eller vän till någon som har diabetes? Då är det bra att veta hur man kan hjälpa till om hen har insulinkänning (för låga blodsockervärden) och själv inte märker av det. Känner inte personen tecknen själv kan känningen gå över till insulinkoma. 


De flesta som lever med diabetes känner igen tecknen på när blodsockret är på väg att sjunka för lågt och hinner därför själva äta något som får blodsockret att stiga. Men vissa personer saknar varningssignalerna och insulinkänningen kan då snart gå över till ren livsfara.  Därför är det viktigt att familjen, vännerna och arbetskamraterna lär känna symtomen och vet vad de ska göra om man märker att allt inte står rätt till.  

Hypoglykemi, lågt blodsocker, är ett akut tillstånd och kan i värsta fall leda till döden.

Symtom på lågt blodsocker:

Skakningar

Blekhet

Svettningar

Oro

Aggressivitet

Nedsatt syn

Trötthet

Hunger

Kramper

Svaghetskänsla

Hjärtklappning

Medvetandesänkning

Koma

Druvsocker med lite vatten är den snabbaste och bästa behandlingen när en diabetiker har lågt blodsocker. Druvsocker är hjärnans vanliga bränsle. Tänk på att alltid ha med druvsocker, eller något annat sött. Som diabetiker är det mycket att tänka på, och om då en anhörig har ett paket druvsocker i fickan eller väskan, så hjälper det oss något oerhört. Trygghet!

Vanlig mat tas upp för långsamt:

Smörgås och mjölk, choklad och annat som innehåller fett tas upp långsamt och är ingen bra behandling vid lågt blodsocker. Lågt blodsocker stiger inte snabbare om man äter mat. Vanlig mat tas upp långsamt och bromsar upptaget av socker.

P.S En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus. Man ska aldrig försöka tvinga ned något i munnen på en medvetslös person.

Köp din diabeteströja eller t-shirt – för en mer #öppendiabetes

Klicka här!

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

En kommentar

  • Kort

    Mitt 9-åriga barnbarn svarade mig att druvsocker med vatten hjälper fort, Jag hade förklarat för honom att min halvsyster med D1 sagt att ett glas apelsinjuice hjälper fort eller ett favoritgodis om man är låg. Hans pappa har D1 från 11 års-ålder och gissar han lärt sig lite därifrån också… Som mormor är jag helt vilse i vår nya värld, försöker lära mig, räkna ut insulindos vid måltider kan jag men det finns så mycket annat jag behöver lära mig…Läser ofta din blogg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *