Vad är egentligen diabetes?

Jag ska förklara.

Typ 1 diabetes är en kronisk, autoimmun sjukdom där kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt har upphört. Man vet ännu inte varför kroppens eget immunförsvar självangriper, dödar och förstör immunsystemet och de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist – något som kan ge allvarliga skador och i värsta fall dödlig utgång.

Cellerna i kroppen behöver energi för att fungera. Energin transporteras i blodet framför allt i form av druvsocker. För att cellerna ska kunna ta upp sockret behöver de hormonet insulin. Insulin bildas i bukspottkörteln. Insulinet frisätts hela tiden i låg koncentration, men framför allt när du har ätit. Vid typ 1-diabetes har kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottskörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. När det inte finns insulin kan kroppens celler inte ta in blodsockret, utan det stannar kvar i blodet och blodsockernivån stiger.

Jag vet, tråkig text – inte sant? Den säger mycket men samtidigt inte, eftersom man fortfarande inte vet vad som är orsaken till varför man får typ 1 diabetes. Och det förbryllar mig, för var och varannan dag tänker man: Varför just jag?

Blodsocker just nu: 20,3.

Köp din diabeteströja eller t-shirt – för en mer #öppendiabetes

Klicka här!

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *