5 saker du inte ska säga till en typ 1-diabetiker

  1. Du får inte diabetes typ 1 för att du har ätit för mycket socker

Det finns ingenting som jag hade kunnat göra eller förhindra, det händer bara att man får diabetes typ 1, och ingen vet fortfarande varför. Mitt egna immunförsvar angriper och förstör de insulniproducerande cellerna, längre än så har vi inte kommit.

2. “En allvarlig sjukdom“.

En av mina största frustrationer är att människor tenderar att inte se diabetes som en “allvarlig” sjukdom och kommer att gå så långt att säga att det är självförvållat på grund av vissa livsstilsval. Ta mig som ett exempel: Jag var ett friskt och aktivt 12-årigt barn när jag fick diagnosen typ 1-diabetes, utan att någon i släkten hade det, så när jag ser bilder av godis och snabbmat i linje med berättelser om diabetes i media, det gör mig rasande. “Människor behöver verkligen utbildas och få mer fakta kring diabetes för att inse hur allvarliga sjukdomen kan vara.

3. “Det finns ingen “mild” form av diabetes typ 1“.

Typ 1-diabetes är när kroppen inte producerar något insulin, och så är det för alla typ 1-diabetiker. Sen är det självklart så att alla upplever sjukdomen olika, för att man lever olika liv. Oftast går det i perioder. I bland känner man knappt av sin sjukdom och i bland tar den över ens liv. Det är jättesvårt att hitta en balans.

Diabetes är smärtsamt trots att det är ett tillstånd som människor inte kan “se”. Diabetes är både fysiskt och psykologiskt utmanande eftersom du måste hålla dig till en strikt injektionsplan och blodsockertest. Det är jobbigt att kombinera livet med diabetes. Om inte annat: Så är det en stor utmaning.

4. “En osynlig sjukdom”.

Bara för att diabetes inte alltid har yttre symtom betyder det inte att det inte är ett allvarligt tillstånd. Jag försöker ofta förklara för människor att diabetes är en kattunge när du tar hand om den, men ett lejon när något går fel.

5. “Ät dig frisk”

Lchf hit och lchf dit. Man blir ju en aning trött och irriterad när människor anser sig ligga före både forskare och läkare. Vissa menar på att det går att bli av med sin typ 1 diabetes om du bara “äter rätt” och det kan jag säga, att det går inte. Konstigt vore väl om bukspottkörteln PLÖTSLIGT började producera insulin igen bara för att man har tagit bort kolhydraterna. Nu står jag INTE bakom Lchf men att dra ner lite på kolhydraterna och lära sig mer om kost är så klart en fördel när du lever med diabetes. Det gör dig inte frisk men förbättrar dina värden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *