Hade jag fått ångest varje gång – då hade jag legat på psyket för längesen

Jag är med i ett flertal diabetesgrupper på Facebook och ser dagligen diabetiker som postar inlägg som kretsar kring deras HBA1c.  Provet kallas ibland för långtidssocker och ger en bild av hur blodsockerhalten har varit under de senaste två till tre månaderna. Personligen har jag nästan alltid tyckt att mina hba1c-värden inte stämmer överens med hur jag mår. Jag tycker nästan alltid att hba1c-värdet har visat för högt, i jämförelse hur jag mått. Jag minns tydligt en gång, att jag nästintill var mallig över att se vad mitt hba1c skulle visa för att jag mådde så otroligt bra, men tydligen var det ren inbillning för så högt hba1c som jag hade då har jag aldrig haft. Jag hade 110 mmol/mol vilket är skyhögt. Man ska helst inte ligga över 52 mmol/mol vilket jag tycker är lite överdrivet ”lågt” när du är typ 1-diabetiker, om ni frågar mig.

Jag tycker i klarspråk att man stirrar sig blind och inte tänker på helheten. Personligen har jag inte haft ett “godkänt” Hb1ac-värde på säkert fem, sex år vilket jag så klart inte är nöjd med. Men ångest? Nej, det får jag faktiskt inte. Skulle jag få ångest varje gång mätaren visar ett högt värde, då hade jag legat inne på psyket för länge, längesen. 

Jag vet att många diabetiker har en extremt stor ångest över vad Hba1c-värde ska visa, men samtidigt måste vi acceptera att vi är sjuka, har diabetes – och då vore det ju konstigt om vi alltid hade jättebra värden, inte sant? All cred till er som alltid har haft ett bra hb1ac-värde, verkligen. Det är en stor bedrift att leva med diabetes och samtidigt ta sig an livet. Men vi får inte klandra diabetiker som inte har lyckats lika bra, för det är ju verkligen en fasansfull sjukdom att leva med i bland. Främst när man följer allt man ska och försöker sköta sin sjukdom till 110% men ändå misslyckas. Det är förkrossande!

Vi lever olika och är väldigt individuella i vår sjukdom, och det måste vi ta hänsyn till.

Ett dåligt ( högt hba1c-värde ) tar tid att få ner och det gäller att göra det i sin egna takt. Steg för steg, och inte ha bråttom. Alla vill vi må bra!

Lev livet, trots diabetes och inte alltid ”perfekta” värden. Jag försöker i den mån det går.

4 kommentarer

 • Carola

  Håller med.
  Föräldrar som känner sig misslyckad och värdelös för hba1c över 52 tex.
  Vardagen livet går ut på jaga det perfekta värdet som om det vore ett bevis på vilken engagerad lyckad förälder du är.

  Min son legat mellan 65-70 senaste året, tonåren pubertet och just vela vara som alla andra.
  Han vill sköta saker själv och då får det bli så❤️
  Vi finns stöttar brevid och vi är lika lyckade föröldrsr ändå

 • Maria Jönsson

  Hej
  Tack för din sunda inställning!!!🤗👍😍 jag säger det samma ända fokus kan inte vara så lågt hba 1 som vården önskar hur du mår psykiskt och fysiskt påverkar hela din livssituation!! Vi är alla kämpar🤗👍

 • Linda Forsberg

  Behövde läsa det här idag. Har en 12-årig son med diabetes sedan 1 år. Han är på gång in i puberteten, vilket tydligt märks på hela honom – och hans blodsocker. Han har pennor och dexcom, ständiga larm nattetid, högt och lågt. Ibland blir jag så ledsen, när hans socker svänger för mycket, ser att han blir påverkad och jag tänker 20, 30 år framåt och vad som händer med hans kropp.. Har slutat följa alla grupper på fb där föräldrar är malliga över att barnen har ett Hba1c som ett ”friskt” barn..fattar inte hur det ens är möjligt. Mår bara dåligt till slut och känner mig som en kass ”diabetes-mamma”.. Vi försöker leva ungefär som vi gjort tidigare och med dexcom så får han ha sin nyfunna frihet som en som snart är tonåring, prova sig fram med mat och insulindoser.
  Hur som helst, tack för ditt inlägg!

 • Pia

  Tack, detta stämmer så bra med mina värden (höga hba1c) och hur jag mår (mår bra, motionerar mycket, förra året gjorde jag hela klassikern, vilket inte alla friska skulle försöka)🤪
  Blir lite ledsen över att inte få bättre värden.
  Men man måste ju leva oxå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.