6 fakta du kanske inte visste om typ 1 diabetes

Tja! Hoppas ni har fått en fin start på det nya året. Det har jag. Det här året kommer kretsa mycket kring diabetes, rent jobbmässigt. Man ska göra det man när är bra på och där man kan göra SKILLNAD, och det är något jag alltid har strävat efter. Kan jag hjälpa en tjej eller kille att må lite, lite bättre i sin sjukdom så blir jag glad även om jag inte medvetet tänker i de banorna när jag skriver mina texter eller pratar med andra diabetiker eller anhöriga till diabetiker. Jag kan inte tala om hur någon annan ska leva sitt liv, men däremot kan jag visa mitt stöd och ge tips och råd hur jag t.ex. skulle göra i en viss situation eller dylikt. Jag vill fånga de som har det svårt, de som skäms och de som inte är som alla andra. Hos mig är alla välkomna, oavsett hba1c, hudfärg, tjock eller smal och så vidare.

Egentligen är det inte riktigt min grej att skriva “tråkiga fakta” om diabetes, utan om livet i sin helhet. Men, nedan finner ni 6 fakta:

1. Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom.
Kroppens immunsystem attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, betacellerna. Personens bukspottkörtel slutar därmed att producera insulin.

2. Insulin är ett hormon .. inte ett läkemedel
Insulin är hormonet som följer energi för att komma in i våra celler. Alla behöver insulin för att leva. Personer med typ 1-diabetes måste ta insulin flera gånger om dagen antingen med en insulinpump eller injektioner.

3. T1d kan inte förhindras.
Orsaken till td1 är fortfarande okänd. Det orsakas INTE av kost och livsstilsval som många tror. Diabetes typ 1 är inte någons fel.

4. Personer med typ 1-diabetes kan äta socker.
Personer med typ 1-diabetes kan äta allt som alla andra äter. Skillnaden är att vi måste ge oss själva insulin för maten de äter. Vi med typ 1-diabetes behöver ibland socker för att bekämpa låga glukosnivåer i blodet.

5. Höga och låga blodsockerarter har stor inverkan.
En persons förändring av glukosnivån under dagen baserat på matintag, aktivitet och många andra faktorer. Blodsockerfluktuationer påverkar personens kropp, känslor och tänkande.

6. Insulin är inte ett botemedel.
Insulin är en behandling och inget botemedel mot t1d. Det går inte bort och ingen växer i från det. För en person med t1d krävs insulin dygnet runt i resten av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *