“Vad ska jag göra om en diabetiker plötsligt börjar mår dåligt?”

Det mest troliga är att personen drabbats av för lågt blodsocker.

Jag säger alltid ‘lågt blodsocker’ men andra diabetiker använder även ord som känning, insulinkänning, hypoglykemi, sockerfall. Allt detta har samma betydelse – lågt blodsocker!

Vanliga symtom: Blekhet, skakningar i händer, hunger, svettningar, irritation, oro & ängslan och svårt med koncentrationen. Är du riktigt låg kan även talet och synen försämras.

Det bästa är om du kan mäta blodsockret. Om inte? Ge personen något sött att dricka eller äta. Vanlig läsk, honung, godis och druvsocker är ett otroligt effektivt sätt att få upp blodsockret med. Honung är mitt bästa tips, då det är väldigt enkelt att få ner. Att gnida in honung i tandköttet har jag personligen gjort under flera år, när blodsockret har varit för lågt.

Ge ALDRIG insulin! Om personen inte kan svälja ska du inte ge något att äta eller dricka. Ring 112 för att få råd om hur du ska göra.

Väldigt många tror nämligen att man ska ge en diabetiker en spruta med insulin när de mår dåligt ( har lågt blodsocker ) vilket jag säkert också hade trott om jag inte haft diabetes. Så, jag klandrar er absolut inte. Det är inte lätt att hålla koll på sjukdomar som man inte har någon relation till. Och därför reder jag ut detta nu:

För höga blodsockervärden kan till exempel uppstå om man äter för mycket i förhållande till den mängd insulin man tar. Omvänt blir blodsockret för lågt om man äter för litet i förhållande till hur mycket insulin eller att man ansträngt sig ovanligt mycket.

Är ni med? Att ge en person med diabetes insulin när de har lågt blodsocker kommer att bidra till fruktansvärda konsekvenser. Det kan i värsta fall innebära döden.

Okej. En gång till.

Har en diabetiker lågt blodsocker, då behöver hen något sött att äta.

Har en diabetiker högt blodsocker, då behöver hen korrigera genom att injiera insulin. Vi tar insulin till varje måltid, för att kunna ta emot det vi äter.

En kommentar

  • Anette

    Tack!!Så bra att informera. Min son är tyvärr idag gravt hjärnskadad pga lågt blodsocker. Känning eller darrig sa han när blodsockret föll, vilket kan leda till koma om man inte får hjälp och syrebrist i hjärnan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *