Så hanterar du ditt barn med diabetes typ 1

Om ditt barn har diagnostiserats med typ 1 diabetes kan du känna dig chockad, ledsen eller till och med arg eller skyldig till en början – känslor som är helt normala.

Se till att prata med ditt barn på ett åldersanpassat sätt och alltid säga sanningen. Barn som har diagnosen diabetes kan känna att de har gjort något för att ha orsakat sjukdomen. Det är viktigt för föräldrar att göra det klart (särskilt för yngre barn) att det inte är så.

Se till att ditt barn vet att diabetes inte försvinner och att det är OK att känna sig ledsen eller upprörd över sjukdomen. Uppmuntra ditt barn att prata om det öppet. Diskutera också diabetesdiagnosen med dina andra barn, som kan vara avundsjuka på den extra uppmärksamhet som deras syskon får eller är bekymrad över att utveckla diabetes själva.

Var positiv. Betona att ni tillsammans kan få diabetes under kontroll. Undvik att använda ord som “fusk” och “att vara dålig” om ditt barn avviker från diabeteshanteringsplanen. Samarbeta i stället. Prata med varandra.

Barn på grundskolan bör koppla ett grepp om sin diabetes och sköta sjukdomen på egen hand, men behöver fortfarande föräldraengagemang. Var stödjande, men var inte överdriven och överbeskyddande. Ditt barn ska gradvis ta ansvar för sin egenvård.

Det här är tufft, jag vet. Prata ihop er med ert diabetesteam och jobba tillsammans hela tiden. 

Det är här ni lägger grunden över hur ditt barn kommer att hantera sjukdomen i framtiden. 

En kommentar

  • Kristin

    Jag tror att det är väldigt viktigt att ha inställningen att “nu är det så här, vi knappt inte göra något åt det, vi måste bara lära oss hur det funkar”. Och att det inte är världskatastrof. Att vara arg, uppgiven och tycka att det är orättvist att just mitt barn drabbats tror jag inte hjälper så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *