Diabetiker avsvimmad – personer filmar i stället för att hjälpa

Polisen Södermalm:

“Lägg ut, lägg ut!! Flera patruller larmas till Hornstull där en man påträffats medvetslös på marken i regnet. Två patruller kommer först och konstaterar andning och puls. De påbörjar vårdande åtgärder i väntan på ambulans. Då vi kommer som tredje patrull möts jag först av personer som dels står i vägen för oss men även står och filmar i olika appar. När jag kliver ur bilen går jag via en av personerna och i förbifarten frågar jag om personen själv tycker det är lämpligt att filma någon som råkat ut för en olycka. Personen blir tyst, plockar ner mobilen och lunkar från platsen.Det är inte bara högst olämpligt utan även olagligt att filma för att sprida material på personer som befinner sig i utsatta situationer. Det tål tydligen att upprepas. Brottet den som filmar gör sig skyldig till är olaga integritetsintrång och kan ge böter eller fängelse. När det gäller personen på marken så var det en diabetiker som hade för högt socker, så kallad hyperglykemi. Efter vård på sjukhus är personen helt återställd. Vill du bli bättre på sjukdomen diabetes rekommenderar jag: https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/Det var veckans pekpinne, imorgon tar vi nya tag med gott humör igen!”

//Linus (texten redigerad för förtydligande)

Hur svårt är det egentligen att vara en bra medmänniska? Ser man någon som ligger på marken, avsvimmad eller inte, så går man väl för fan fram och frågar hur personen mår? Och det spelar ingen roll om personen i fråga är diabetiker, narkoman eller någonting annat. Du hjälper personen, oavsett! Jag trodde sånt här var inprogrammerat i varje människa ( eller nej, men jag önskar att det vore så ). Blir ledsen. Oerhört ledsen av att läsa sånt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *