“Du borde ta bättre hand om dig själv”

När mitt blodsocker blir lågt eller högt och någon säger ”du borde verkligen ta bättre hand om dig själv”.

Det här är inte ett spel och det är inte kul för mig. Om det var så lätt skulle diabetes inte vara en allvarlig sjukdom. Jag kämpar varje dag och har gjort det sedan 2003. 

Jag ska vara ärlig och säga; Att mina fem första år som diabetiker var ganska enkla. Jag behövde inte anstränga mig särskilt mycket för att uppnå bra blodsockervärden. Jag hade en så kallad "smekmånad" på några år innan min diabetes började att jävlas med mig på riktigt. Ja, tyvärr - sjukdomen blir svårare att hantera med tiden. Det blir alltså inte lättare med tiden som en del tror. Inte för mig i alla fall. Jag har en avsevärd kunskap om diabetes, men det är inte alltid det spelar någon roll.

Nyckeln, om du frågar mig,  är att lära sig hur din diabetes påverkar just dig och din kropp i olika situationer. T.ex. "Hur reagerar min diabetes efter ett gympass?" "Hur reagerar min diabetes efter en utekväll?" "Hur reagerar min diabetes när jag är arg eller ledsen?" Ett tips; Det är att skriva ner hur din kropp och diabetes reagerar vid olika aktiviteter eller efter vissa maträtter. Jag gjorde det i början.

Det krävs full fokus och vinnarskalle 24/7, och den kampen klarar INGEN. Dygnet runt. År efter år. Det är tufft och jag är så jävla imponerad över ALLA diabetiker. För oftast står vi ändå där, som vinnare, i slutet av dagen. Och det är en otrolig bedrift!

Och ni, det är inget att skämmas eller känna sig dålig för - om blodsockret är, ursäkta språket, åt helvete en dag. Vi måste tyvärr acceptera det, för vi har trots allt ett organ som inte fungerar. Det vore bara konstigt om vi alltid hade perfekta värden. 

Jag försöker göra det bästa jag kan med en sjukdom som jag inte bad om.

En kommentar

  • Ann von Liewen

    Jag har trubblat (tror att du förstår vad jag menar) i 48år, och vi är alla olika med våra varianter av diabetes typ 1. Jag har varit, ofrivilligt, nära döden många gånger, men är och förblir en Positive fighter! 🍀❣🍀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *