”Du har ju bara diabetes, inte cancer”

Vi som lever med typ 1 diabetes kan inte klaga utan att ses som "svaga" eller själviska, för det är bara diabetes, eller hur? Det är inte cancer, där människor pratar om hur stark du är för att hantera det. Och är så förstående om du klagar över det. Diabetes anses inte vara en dödlig sjukdom. Men det många inte vet är att diabetes kan vara dödligt. Människor med diabetes dör, på grund av för högt eller lågt blodsocker. Samt av de följdsjukdomar som kan komma med sjukdomen. Diabetes är osynligt. Du ser inte på en person om hen har sjukdomen, vilket förminskar sjukdomen avsevärt. 

Förstå mig rätt, jag är oerhört glad över att inte ha drabbats av någon form av cancer eller någon annan värre sjukdom än diabetes. Men det betyder inte att jag är glad över att ha fått diabetes och bör vara tacksam. Eller?

2 kommentarer

  • Madde

    Exakt dom orden fick vi höra när sonen 11 år fick D1 för 1 år sen, helt galet!
    Tack för att du finns och sprider både glädje, hopp och kärlek till alla där ute med diabetes💙

  • Maria

    Precis så är det! Har haft typ 1 i 32 år och varje dag är en fight i det tysta… för vi har ju ändå ’bara’ diabetes. Ingen förstår hur en kraftig känning eller ett galet högt blodsocker känns och påverkar oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.