Diabetes och panikångest


Hjärtat slår hårt, svetten börjar tillta, min puls slår snabbt. Allt börjar bli yrsligt, golvet känns som det lutar, gungar fram och tillbaka – håller jag på svimma eller dö? Eller är det lågt blodsocker? Symtomen är liknande. Men det här var någonting mycket starkare. Kraftfullt. Snudd på overkligt. 

Jag var 23 år vid första tillfället. Det tog lång tid innan jag förstod att det var panikattacker. Jag trodde det hade med min diabetes att göra, att kroppen har tagit så mycket stryk genom alla år att jag nu drabbades av en hjärtattack och lskulle dö. 

Till slut hade jag nästan ständigt hjärtklappning att jag fullkomligt gick in i mig själv och överanalyserade vartenda litet symptom som kom över mig. Till den grad att jag spände mig så mycket att jag fick krampaktigt ont i hjärtat. 

Till skillnad från ångest, som kan komma smygande och gå upp och ner i intensitet under en längre tid, kännetecknas panikångest av att du drabbas av panikattacker med väldigt stark ångest som kommer plötsligt och ofta utlöses utan någon särskild anledning. 

Symptomen för en panikattack är ofta en kombination av psykiska och fysiska symptom. De psykiska symptomen är det som kännetecknar en attack, nämligen en stark ångest, ofta med oroskänslor och rädsla inblandat. Du kan känna dig rädd för att du håller på att bli galen eller till och att du ska dö.

Vanliga symtom:

 • Förändrad andning, till exempel hyperventilering
 • Yrsel, illamående eller darrningar
 • Förhöjd puls
 • Svettningar
 • Frossa
 • Ilningar i händer och fötter
 • Ont i magen, eller en klump magen eller bröstet
 • En tyngd över bröstet

En panikattack kan vara bland det mest obehagliga man kan vara med om. 

Detta kan leda till en ökad rädsla för att få attacker vilket i sin tur kan leda till att du börjar undvika situationer där du tidigare drabbats av panikattacker, eller situationer där du känner att du är rädd för att få en panikattack, till exempel offentligt. 

Hjälp finns att få! I första hand rekommenderas terapi, framför allt KBT som har visats effektivt.

Men, det finns mycket du kan göra själv. Här kommer några tips:

Gå undan om möjligt och sätt dig ner med fötterna stadigt i marken. Känn hur stadig marken är under dina fötter och fokusera på din andning, att börja hyperventilera är ett vanligt symptom vid en panikattack. Du kan lägga handen på magen så att du verkligen kan känna varje andetag. Försök fäst blicken på något specifikt. Andas lugnt och finn lugnet i kroppen. Det kommer efter en stund. I 15-20 min gör jag detta.

Att försöka att trycka undan alla jobbiga tankar och känslor leder ofta bara till större problem i längden. Det är ofta mer effektivt att låta dem ha sin gång men att vara medveten om att de uppstått på grund av ångesten och att de kanske inte är att lita på.

Bra att veta:

 1. Det första du ska komma ihåg är att en panikattack inte är farlig. Du kan varken dö, bli galen eller fullständigt tappa kontrollen. En panikattack är ” bara”väldigt obehaglig.
 2. Det du känner är kroppens normala fly/kämpa system som aktiverats. Just nu är det aktiverat ”av misstag”. Det finns inget farligt runt dig, även om det känns så.
 3. Istället för att tänka ”detta är fruktansvärt”, ”jag står inte ut”, ”jag klarar inte detta”, ”hur länge ska det pågå?” Försök beskriv vad som händer i din kropp. ”Mitt hjärta slår snabbt”, ”jag andas väldigt snabbt” eller ”jag känner mig yr”.
 4. Genom att inte förvärra ångesten med skrämmande tankar ger du den en chans att släppa snabbare.
 5. Stanna kvar i situationen. Fly inte därifrån. Att fly kan minska ångesten något, men då finns risken att samma situation nästa gång orsakar en ny attack. Det är bättre att stanna, även om det känns väldigt läskigt, och lära dig att situationen faktiskt inte är farlig.
 6. Acceptera rädslan och det som händer i din kropp. Kämpa inte emot eller försök kontrollera ångesten.
 7. En ångestattack kan hålla i sig ca 45 minuter, men den absoluta toppen av rädslan håller bara i sig några få minuter. Även om det kan kännas som en evighet går det värsta över fortare än man tror.
 8. När ångesten slutligen klingat av, om du följt stegen ovan ska du säga till dig själv: ”fan, jag klarade av det, utan att fly eller kontrollera situationen. 

Våga be om hjälp. Livet är svårt ibland , det är tufft att vara människa. Så jag lovar dig, ingen kommer klandra dig eller tycka du är svag. Det är modigt, stort och ansvarstagande att ta hjälp. Du visar dig bara mänsklig och sårbar.

All kärlek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.