Okategoriserade

Lars-Erik Holm och dagens plastiksjukvård, om injektionsbehandlare av rang

Det var under 2017 som jag började i arbeta med skönhetsvård aka plastiksjukvård. Såklart heter det ju inte plastiksjukvård, alla vet det. Och visst finns det dem som anser att plastik- estetiskverksamhet inte är vård alls. Men patientsäkerhet är minst lika viktigt för mig här, som på sjukhuset.

Åter till ämnet, plastiksjukvård jag är övertygad att det är en mer korrekt benämning som det ser ut idag. I relation till att det saknas nationell och statligt styrd certifiering av injektionsbehandlare. Därför blev också mitt samtal med ordförande i en organisation som genomför certifiering inom plastiksjukvården än mer intressant! Lars- Erik Holm, en man med både gedigen erfarenhet, pondus och ett stort lass engagemang för patientsäkerhet. Jag är mer än tacksam att vi fick möjlighet i pågående pandemi samtala lite inom ämnet.

Vad är egentligen grejen med Lars-Erik? Varför är han för er som läst tidigare inlägg ”big boss”?
Han som tidigare varit general direktör på socialstyrelsen och statens strålskyddsinstitut, specialistläkare, ordförande på International Commission on Radiological Protection, och som nu är sittande ordförande för REBS, rådet för estetiska behandlingar i Sverige. REBS som är en av de två organisationer var injektionsbehandlare kan erhålla en kvalitetssäkrad certifiering. Det kom inte som någon överraskning för mig att han gav både ett ärligt och professionellt intryck.
Som ni säkert förstår är det inte första gången som han blir omtalad på nätet. Den här gången ligger fokus på REBS. Jag hade såklart många frågor till the big boss, och samtalet präglades av ett gemensamt intresse. Säkerhet och kompetens i skönhetsindustrin.

Vilka är REBS, och varför är Sverige ett u land?

REBS redogör han snart för som en oberoende instans som certifierar och kvalitetssäkrar behandlare, för att du som kund skall känna dig trygg. Det kan tyckas självklart att vi som norra Europas storebror skulle hålla en hög standard. Men faktum är att skönhetsbranschen i Sverige inte är reglerad som i många andra delar av världen. I ett övrigt välutvecklat land med alla våra system, ligger den här branschen i nivå med u-länder i patientsäkerhetsfrågan.
Väljer du som kund att få en injektion i en källare, som har dålig ljussättning, inget journalsystem eller bra hantering för avfallet kan du säkert precis som jag räkna ut att det här inte är önskvärt ur patientsäkerhet perspektiv. Men behandlingar som sker på fina adresser, bra lokaler och med wow-skyltfönster, är de säkra? Inte nödvändigtvis. Och det här REBS kliver in, genom en certifiering och kvalitetssäkring på innehavd kompetens, för att du som kund inte ska bli utsatt för onödiga risker.
Komplikationer sker ändå, och någon garanti för att du inte ska bli blind eller få vävnadsdöd går aldrig att lämna, men genom en certifiering minskar vi riskerna och det är mer än önskvärt!

Hur blir man certifierad genom REBS?

  1. Endast sjuksköterskor, läkare eller tandläkare kan ansöka om certifiering.
  2. Behandlaren måste också gått proffesionell injektionsutbildning och måste uppvisa kursintyg. Vid godkänt kursintyg beviljas behandlaren att genomföra prov i valt område, exempelvis botox.
  3. Behandlaren skall sedan under ett etisk åtagande införliva och arbeta i enlighet med de etiska åtaganden som REBS redogör för.
  4. Efter godkänt provresultat erhåller behandlaren ett intyg på innehavd kompetens i området.

På hemsidan http://www.rebs.se har du som kund möjlighet att eftersöka certifierade behandladre. För dig som planerar att genomföra en certifiering hittar du ansökning via samma hemsida.

Vad säger han om bäst före datum på en certifiering, som läkare är Lars-Erik medveten om att kunskap är färskvara. Därav är en förnyelse av certifiering årligen rekommenderad. Lars-Erik menar också att det är viktigt att hålla kursintyg synliga för kunden att se, likaså legitimation. Du som kund ska inte behöva ställa frågan om din behandlare innehar rätt kompetens! Om du är en av dem som regelbundet går på injektionsbehandling, kan du redogöra för vilka kursintyg, certifieringar innebär eller om din behandlare ens är legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare?
Vid frågan om verksamheter i sin helhet, berättar han att det är av stor vikt att verksamhetschef innehar rimlig legitimation. I det här fallet betyder det att verksamheten inte skall drivas av personal som är hudterapeut eller nagelteknolog

REBS vs. Estetiska Injektionsrådet

När han får frågan om Estetiska injektionsrådet som också utför certifiering av behandlare och varför de inte samarbetar blir det tyst en kort stund. Sedan berättar han att REBS i jämförelse med EIR verkar mer övergripande. De certifierar inte bara injektionsbehandlare, utan också certifiering av behandlare för utförande av trådlyft för att nämna en. Men det glädjer honom att EIR lyfter säkerhetsfrågan, och arbetar för en säkrare bransch. För mig känns det såklart självklart att vi behöver en nationell certifiering, alla minns väl nationellaproven i skolan? Hade det inte varit fantastiskt om det var liknande upplägg kring det här?

Jag själv ställde mig frågan om Lars-Erik verkligen är rätt man på rätt plats. Då han själv inte arbetar med injektioner. Här fick han mig att åndra min åsikt. Faktum är att han som med ett stort engagemang för patientsäkerhet och erfarenhet att leda verksamheter däribland statliga så kan jag efter vårat samtal intyga att han verkligen ger intryck av att vara helt rätt person. Och på helt rätt plats!

Frisör-filler-Frida eller buss-Bosses-botox?

Det är ingen garanti att behandlingen utförd av certifierad och legitimerad behandlare inte orsakar några komplikationer men det minskar risken. Ett öga för vad som är estetiskttilltalande, god handlag och medvetenhet om anatomi är enligt mig kanske det viktigaste. Betyder det att en nagelteknolog skulle kunna utföra estetiska injektioner? Kanske. Men på frågan om jag hade valt behandling hos en är svaret nej.
Varför är det då bara sjuksköterskor, läkare eller tandläkare som kan bli certifierade. De tre nämnda yrkeskategorierna, är tillsammans med 19 andra några av de yrken som kräver legitimation och innehar skyddad yrkestitel. Vilka är en kvalitetssäkring på att de innehar kompetens att utföra vård. Inte skulle vi åka buss med en chaufför som inte har körkort? Heller inte operera blindtarmen hos en frisör, det är rimligt att ställa samma krav på injektionsbehandlare.


Vi som sjuksköterskor, läkare och tandläkare har som legitimerad personal ansvar att värna om patientsäkerheten. Och som konsumentverket redogör för att behandlare även inom estetiskverksamhet innehar legitimation. Vad betyder det vidare då? Förlängningen blir att konsumentverket som är till för att skydda dig som kund också kräver att injektionsbehandlare också är legitimerad personal. Därav bör du inte få en behandling hos frisör-filler-Frida eller buss-bosses-botox!

Sammanfattningsvis, Lars-Erik vs plastiksjukvården är en pågående battle, vem som tar hem segern kan jag bara hoppas på! Han gör vad han kan för att hålla en högre säkerhetsstandard, men du som kund har också ett ansvar. Efterfråga en högre kompetens på din injektionsbehandlare, våga ställ krav och nöj dig inte med bara ett snyggt resultat efter behandling. Nästa gång kanske du råkar bli blind. Och det vill ju såklart ingen.

Injektionsbehandlare och sjuksköterska som skriver om skönhetsindustrin från insidan.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *