Bröstförstoring allt du behöver veta om och inför operation

Plastic Fantastic

Jag har precis som många av er varit ute i djungeln av bröstimplantat, kirurger och klinker. I plastikjungeln kan det ibland upplevas svårt att ta sig fram. Och för att ta rätt beslut inför en bröstförstoring är det mycket information som ska bearbetas, så nu tänkte jag hjälpa er med det!


Innan jag började min anställning på Akademikliniken i Stockholm kan jag knappast påstå att jag hade någon koll alls på bröst. Men nu genom arbetslivserfarenhet, egen upplevd erfarenhet samt ett fanatiskt intresse för just bröstförstoring ser det annorlunda ut. Jag hoppas att ni ska hitta lite matnyttig information i följande inlägg.

Att överväga inför bröstförstoring

En bröstförstoring kan upplevas som ett stort ingrepp, och all typ av kirurgi bör vara genomtänkta beslut. Som tur är krävs det ofta lite planering inför operation att ingen går på lunchen och skaffar nya tuttar. Det hade nog kunnat sluta illa. Innan jag skriver vidare finns det några saker som du bör tänka på innan en operation och beslut kring din bröstförstoring.

 1. Är det här något du velat göra länge, och inget beslut som påverkats av någon annan? Det är din kropp och det ska vara ditt beslut!
 2. Är du medveten om riskerna med en operation och bröstförstoring? Även om det här är den vanligaste plastikoperationen som görs idag finns det risker. Läs här vidare om just det Bröstförstoring och komplikationer
 3. Har din kropp den fysiska förutsättningen för att bära bröstimplantat? Det här gäller främst om du är extremt otränad och/eller väljer att lägga in stora/tunga implantat. Stora implantat är såklart en belastning för ryggen.
 4. Vad är målet med operationen? Om det är för att få bättre självförtroende kan jag garantera att du inte får det. Har du lågt självförtroende finns det mycket bättre verktyg att ta till! Om anledningen är att förbättra eller förändra utseendet, relaterat till exempelvis en asymmetri, kan du troligtvis få ett bra resultat. Jag valde att genomföra min bröstförstoring av den anledningen, och blev nöjd med resultatet.
 5. Hur länge tänker du att du vill ha dina implantat? Om du planerar att du se snygg ut för ett bröllop eller kanske inför en sommar i bikini är det inte rätt beslut att ta. Tänk om och köp istället en bra push up bh!
 6. Tränar du mycket? Efter en bröstförstoring är inte träning rekommenderat den närmsta tiden. Bröstimplantat kan också göra dig osmidig, och glöm inte heller att den sportiga looken försvinner lite. Bröst är fett och fett försvinner om du tränar mycket, försök att eftersträva en naturlig helhet.
 7. Är du nikotinist? Eller dricker alkohol ofta? Rekommendationen är att sluta med nikotin inför en operation. Har du haft svårt att sluta tidigare bör du tänka över detta. Alkohol som gör dig mer lättblödande är en no-go-zone när det kommer till operationer, fimpa vinet!

Om du efter att ha övervägt ovanstående ändå vill genomföra en bröstförstoring har du vidare annat att tänka på.

Välja rätt klink vid bröstförstoring

Det är lättare sagt än gjort att välja rätt klinik för din operation. Återigen har du nu flertalet övervägningar att göra, vad är viktigast för dig. Använd checklistan nedan för att ta rätt beslut i valet av klinik,

 1. Välj stad. Valet av stad kan påverka priset på operation, samma klink fast i annan stad kan ha olika prissättning. Här ligger Stockholm i överkant.
 2. Välj klinik. Eftersträva en seriös klinik, tips på var du kan hitta plastikkirurgiskakliniker http://Www.sfep.se
 3. Välj kirurg. Titta på före- och efter bilder hos vald kirurg. Boka in en konsultation, personligt möte är att föredra. Personkemi och hur trygg du känner dig med en person är svårt att avgöra per videosamtal. Var noga med att du och din kirurg är överrens om vilket resultat du kan tänkas få. Jag passade på att gå på konsultation på flertalet kliniker och träffa flera kirurger för att sedan kunna ta ett beslut som kändes bra för mig.

Om kliniken. Hur ser den generella kompetensen ut på kliniken? Våga fråga om vilken nivå av utbildning personalen som kommer ta hand om dig har. Det är i regel, sjuksköterskor och läkare inom olika specialistområden. Både läkare och sjuksköterskor innehar yrkeslegitimation, vill du dubbelkolla detta så går det bra. Yrkeslegitimation är offentlig och är ett kvitto på innehavd kompetens. Tryggt och säkert!

Tips varden och hittakliniken.

Om priset. Vad du som patient betalar för, är vad du får i slutändan. Kompetensen och säkerheten är det som kostar. De är också anledningen till att priset ligger dyrare hos de ledande plastikkirugiska klinkerna. Upplever du att priset är för högt, ställ dig då frågan om vad du värdesätter mest. Säkerhet vs. pengar. Med det sagt så behöver inte alltid kompetens kosta dyra pengar, glöm inte att kliniken du väljer att operera dig hos är ett vinstdrivande företag! Rätt kompetens till rimligt pris är ett drömscenario.

Om kirurgen. Han eller hon bör ge ett lugnt, professionellt och informativt intryck på dig. Du ska gå därifrån utan att känna att hen sålt en produkt, trots att det är exakt vad de just gjort. Var också noga med att fråga om uppföljning efter operation. Får du möjlighet att träffa din kirurg efter genomförd operation? Är återbesök alltid planerade i förväg? Vid eventuella kompikationer, vart skall du vända dig då? Det bästa är om din kirurg erbjuder dig ett journr som du kan nå hen på. Erbjuds inte detta så bör du överväga hur seriös kirurgen och kliniken är…

Tips http://www.plastikkirurgiskfoering.se

Välja bröstimplantat och operationsteknik

Bröstimplantat

Roligt att du kommit såhär långt, då kanske du är något steg närmare nu att genomföra din bröstförstoring. När valet av klink och kirurg tagits börjar nästa steg i processen. Valet av bröstimplantat och operationsteknik är mer eller mindre omöjligt för dig som patient att ta själv. Däremot är det viktigt att du känner att du förstår principen bakom de valen som din kirurg tar. Var därför frågvis, ställ frågorna varför och hur, kring det du inte förstår. Det finns inga dumma frågor och som sjuksköterska kan jag uppleva att det är bättre att patienten är ärlig och vågar fråga så att jag kan informera dig bättre. Missförstånd är alltid en risk för att du som patient kan bli missnöjd.

Om att välja rätt bröstimplant. Kanske ett runt eller ett anatomiskt? Kanske hög profil eller låg? Det finns mer implantat att välja på än du kan föreställa dig. Jag har provat två typer av implantat själv, varav båda med hög profil. Det ena som runt och det andra som “ergonomiskt”. Skillnaden i cc mellan implantaten var ca 300, men faktum är att min Bh storlek är den samma trots ett större implantat. Det svåra med implantatet oavsett hur påläst du blivit, är att det är svårt att avgöra slutresultatet ändå. Eftersom att det inte bara är att byta och stoppa in ett nytt bör du lita på din kirurg, var noga att förmedla dina förväntningar och självklart göra din egen lilla undersökningsstudie av implantat. En bröstförstoring kräver en grundlig och noggrann förberedelse.

Alternativ till bröstförstoring utan implantat. En duktig kirurg kommer vid konsultationen råda dig till vad som är lämpligt. Kanske är inte en bröstförstoring det som kommer ge det bästa resultat, utan istället ett bröstlyft? Vidare kan det också vara värt att se över andra alternativ, fett som transplanteras från andra delar av kroppen till brösten är ett av dom. Det ger såklart ett helt naturligt resultat och minimala synliga ärr. Har du dessutom funderat över en fettsugning kan det vara ett ypperligt tillfälle att slå två flugor i en smäll! Ytterligare ett alternativ är att fylla bröstet med filler, macrolane som är en kroppsegen substans bestående av haylonsyra. Du kan läsa mer om den här på hemsidan för restylane. Detta ämne är dock ej rekommenderat av leverantören att användas vid bröstförstoring då det försvårar mammografi.

Vilken operationsteknik som är lämplig kan inte du avgöra. Åter igen, lita på din kirurg. Det är hett på tapeten att ha små operationsärr om ens några alls. Låt er heller inte luras av fyndiga namn på operationstekniker, det här är såklart ett knep för kirurgen att verka unik och ha sin egen teknik. Tro mig, så är det inte. Syna deras bluff och fokusera istället på slutresultatet. Det väsentliga bör inte vara om operationen ger ett litet ärr eller inte. Glöm heller inte att alla ärr bleknar med tiden och blir sedan knappt synbara.

Du som patient har också ett stort ansvar. Det är omöjligt för din kirurg att läsa din tankar, var därför noga med att förmedla dina förväntningar. Om du inte är tydlig med vad du önskar kommer slutresultatet inte bli vad du förväntat dig. Har du kanske någon bild på ett önskvärt resultat? Visa den!

Ett gemensamt beslut mellan dig och din kirurg som grundas i dina förväntningar och fysiska förutsättningar tillsammans med kirurgens beprövade erfarenhet och handlag. Det här är den bästa kombinationen för att du som patient skall bli nöjd med slutresultatet!

Operationsdagen

Dagen med stort D. Dagen när du går in med A-kupa och lämnar med D. Det finns såklart lite att tänka på inför och under själva opertionsdagen. Se till att vara ordentligt förberedd, nedan följer en lista som du med fördel kan använda för att vara så väl förberedd som möjligt,

Före operation
 1. Kom alltid fastande enligt utsatt tid till klinkien. Glöm inte ID!
 2. Följ klinikens riktlinjer vad det gäller att duscha inför operation, köp rätt material från apoteket för detta.
 3. Hemresa. Förbered hämtning redan innan. Planerar du att åka taxi hem efteråt krävs det inte lika mycket förberedelse.
 4. Har du redan innan operationsdagen fått recept på smärtstillande så hämta ut dem. Tänk på att du kan ha ont och vara trött efter operation.
 5. Ha överseende om du får vänta länge på din tur att opereras. Tänk på att kirurgen vill att alla patienter skall bli nöjda och få bästa tänkbara resultat, men ibland tar det längre tid än planerat. Du kan utgå från att samma premisser gäller för dig.
 6. Du träffar vanligtvis din kirurg dagen för operation en sista gång, ni går igenom allt så att ni är fortsatt överens. Här har du chansen att ställa dina sista frågor, gör det!
 7. Passa på att ta dina egna förebilder, det kommer du uppskatta efteråt.
 8. Börjar du känna dig rädd eller nervös våga berätta det för personalen. De är vana att hantera situationen och är mer är gärna ett stöd för dig som patient.
 9. Precis innan det är dags för operation är det vanligtvis en sjuksköterska som kommer till dig. Hen kommer ge dig förebyggande smärtlindring. Du ges oftast möjlighet att skicka ett litet sms till vänner och familj för att berätta att du snart går in till operation. Passa då också på att informera dina nära och kära att du hör av dig åter när du är tillbaka efter operation så att de inte behöver oroa sig. Sjuksköterskan kommer också be dig att gå och kissa, för att du under narkosen inte ska få skador på urinblåsan relaterat till uttöjning.
Under operation
 1. In till operation. Hit går du oftast till skillnad från operation på sjukhus. Väl inne på operationssalen bes du ta av dig på överkroppen och lägga dig på operationsbordet. Under operationen omges du av ett operationsteam, bestående av din kirurg i ledningen och annan kompetent personal. Du kopplas upp för att personalen skall ha noga övervakning av dig, så som andning och blodtryck. Narkosen i sig är inte farlig men det är såklart viktigt för personalen att veta hur du mår när du sover och inte själv kan berätta det. Därför följer de noga andning, puls, och blodtryck under operation.
 2. Tiden operationen tar går egentligen inte att svara på. Det är helt beroende på vad som ska och behöver göras. Men du kan räkna med ca 1tim. Kortare eller längre är också vanligt och inget du behöver oroa dig för. Narkosen hävs så snart operationen är klar.

Narkosen som du genomgår vid din operation är inte ovanligt att vara rädd inför. Något som är värt att ha med sig i tanken är att det är väldigt vanligt med narkos, föreställ dig hur många personer som sövs varje dag. Och visst är det väl så att du inte kan minnas den senaste nyhetsrubriken om en narkos som gått illa? Det tror jag inte att du kan, för så pass ovanligt är det. Vidare så sövs patienter alltid i olika grader. Med det innebär att du sövs endast så pass djupt som du faktiskt behöver. Exempel på operationer som kräver en djupare sövningsgrad är bland annat amputationer ben.

Läkemedel

Om du vet med dig att du är en av dem som lätt blir illamående kan narkosen och de läkemedel du får i samband med operation göra dig illamående. Detta är något som du som patient får hjälp med av personalen, det kallas PONV. PONV är profylax (förebyggande) och behandling av postoperativt illamående. Hur stor risk som du som patient har för att drabbas av illamående är en bedömning som görs inför narkos vid operation. Graderingen av detta sker i en 1-4 gradig skala. Våga lita på att narkospersonalen kan sitt jobb och ser till att göra sitt bästa för att du ska må så bra som möjligt! Tro mig, det finns många ess i rockärmen att ta till när det kommer till illamående.

Vill du läsa mer om detta kan du göra det på janusinfo.se. Det är en helt vetenskap bakom illamående och narkos, därför så lovar jag att skriva ett nytt inlägg om just det senare.

Efter operation
 1. Efter att operationen är klar och du har fått dina nya bröst läggs du i en säng. Här får du lugnt och stilla vakna till, det sker oftast på en uppvakningsavdelning men kan skilja sig mellan kliniker.
 2. När du är vaken ordentligt erbjuds du något att äta. Det är inte läge att tänka på figuren nu, ät och drick ordentligt. Din kropp behöver all energi den kan få! Sårläkning är en krävande process för kroppen, och snygga ärr får man inte utan en bra sårläkning.
 3. Utskrivning från kliniken kan ske samma dag som operation eller dagen efter. Det ena eller det andra är inte avgörande för varken slutresultat eller hur bra vård du fått. När du ätit, kissat och börjar kunna vara uppe skrivs du därefter ut. Du kommer få information om vad du ska tänka på efter operation. En sjuksköterska eller din kirurg tittar på resultatet för att säkerställa att allt gått bra och inga komplikationer tillstött.
Utskrivning
 1. Använda bygelfri bh dygnet runt, alternativt följ de riktlinjer du fått från din kirurg.
 2. Träna inte tidigare än du blivit informerad av din kirurg.
 3. Sköt din hygien. Duscha och tvätta håret som vanligt. Låt den kirurgiska tejpen som du har över dina operationssår sitta, den tål att duschas på och lossnar inte. Passa på att tvätta din Bh medan du är i duschen, det är inte farligt att vara utan den en stund.
 4. Ju längre du håller sår och ärr tejpade ju finare ärr får du. Sikta på 6 månader, men gör det så länge du orkar. Tejp finns att köpa på Ica eller apotekt. Har du känslig hud finns det silkonbaserad tejp, den hittar du också på apotek till något högre pris.
 5. Undvik tunga lyft och pulshöjande aktivitet. Hur länge det gäller för dig vet din kirurg.
 6. Behöver du en sjukskrivning från jobbet är det din kirurg som skriver den. Sjukskrivningen behöver inte vara så ingående och din arbetsgivare behöver inte få veta vilken typ av operation du gjort.

Hoppas att du är nöjd med din bröstförstoring och kunnat använda inlägget som en guide i ämnet!

4 svar till “Bröstförstoring allt du behöver veta om och inför operation“

 1. Hej!

  Måste man duscha håret med specialtvål också unna? (Dvs bäst att ta ut mina extensions innan?)
  Får man ha gelenaglar och lösfransar under operation?

  Hur många veckor efter kan man träna underkropp om man har implantaten över muskeln?

  Tack för ett mkt informativt inlägg 🙂

  1. Hej Matilda,
   Du ska absolut duscha håret, med descutan eller hibiscrub. Att vara så ren som möjligt är för ditt eget bästa och ett enkelt sätt att försöka förebygga risk för infektion.

   Dina extensions kommer inte lossna av hårtvätten, däremot om du är blonderad kommer du troligtvis uppleva att håret blir torrt efteråt. Investera i ett bra balsam eller hårinpackning som du kan använda efter operation. Duscha efter operation brukar som i regel gå bra 1 dag efter operationen.

   Man får ha lösögonfransar. Däremot så kan det vara så att operationspersonalen behöver fukta dina ögon med en gel, då kanske du tappar fransarna. Men ja, det går bra att ha kvar dom.

   Gel eller akrylnaglar är inte att föredra inför operation, återigen är det din säkerhet det handlar om. Av anledning att personalen kommer vilja mäta din syresättning under operation med en poxmätare som du får på fingret över nageln, har du akryl eller gelnaglar så försämras mätningen och kan ge ett falskt lägre mättal. Också får vi inte glömma att långa naglar är en infektionsrisk. Många kliniker är tillräckligt nöjda med om du har en fri nagel utan gel eller akryl, förslagsvis pek eller långfingernagel.

   Träning av underkropp är helt beroende på vad du tänker att du ska göra. Promenader går bra, och det kan du göra så snart du känner dig pigg igen. Viktigast är att inte göra något som är för påfrestande och höjer blodtrycket, tex lyfta tungt eller gå på en spinningklass. Vilken typ av träning är det du funderar över? Tips är att fråga kirurgen. Och en tum regel är att om det känns bra och du är pigg är det oftast okej att göra träningen du vill och orkar.

   Sammanfattningsvis, duscha hela kroppen. Inklusive håret. Det bästa är att inte ha gelnaglar. Träna försiktigt, lyssna på kroppen och fråga din kirurg om specifik tidsplan.

   Lycka till! ❤️ Skriv gärna igen om du har fler frågor.

 2. Alla kliniker säger ju olika så de bästa är ju att fråga just där du ska op:a dig..
  Jag behövde inte tvätta håret med hibiscrub eller descutan.

  Sen tycker jag att du inte är riktigt seriöst som skriver om Macrolane..
  Lvm har inte rekomenderat detta på nästan 10 år.
  Dessutom är det förbjudet i många andra länder.

  1. Hej Jess,
   Självklart har du rätt i att det är klinikens riktlinjer man som patient ska följa.

   Forskning visar också att tvål och vatten i många fall räcker alldeles utmärkt vid dusch inför en planerad operation. Men låt oss inte glömma, bakterier finns på huden, och kan man göra något för att minska infektionsrisken, varför inte göra det?

   Jag delar helt enkelt inte din åsikt. Och jag skulle ifrågasätta kliniken som råder dusch inför operation med endast tvål och vatten.

   Oseriös eller inte och råd från Läkemedelsverket eller ej, patienter och kunder bör få information om allt. Både för och nackdelar.

   Det viktigaste är att fatta kloka beslut med mycket information i ryggsäcken!

   Lets stay safe ❤️

   Läs vidare på Restylane

Lämna ett svar