Livsfarlig läppförstoring med dödlig utgång

Livsfarlig läppförstoring
Livsfarlig läppförstoring

Vågar du ta risken att genomgå en livsfarlig läppförstoring? En läppförstoring med potentiellt dödlig utgång? Svaret borde vara ett rungande, nej. Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. Vem som helst kan idag “utbilda” sig, bli certifierad och sedan arbeta med olika injektioner. Läppförstoring med filler, kanske ta bort rynkor med botox eller varför inte ett mindre ansiktslyft med trådar? Samtliga behandlingar med hög risk och en potentiellt livsfarlig och dödlig utgång.

Beauty and the beast

Alla har vi sett filmen, som en skildrar en kärlekshistoria mellan skönheten och odjuret. Tidigare skrev jag om hur skönhetsbranschen har en ful baksida. Tyvärr är kärlekshistorian mellan pengar och skönhet blomstrande. Och går det att tjäna pengar på något så kommer människor vilja göra det. Detta är vad som sätter oseriösa aktörer på marknaden. Utbildare, producenter av produkter och injicerare. Tillsammans borde vi; kunder, injicerar och ni läsare göra vad vi kan för att sätta stopp för den här ohållbara kärleksrelationen mellan pengar och skönhet.

Livsfarlig läppförstoring och roten till allt ont

Det är inte säkert att injeceraren du väljer inför din injektionsbehandling är en ond person. Hen kanske faktiskt inte vet att det är en potentiell livsfara att utföra en läppförstoring då hen saknar rätt kompetens. Kompetens så som en legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare besitter.

Hur processen går till, utbildningen och certifiering för att få utföra injektioner är idag inte lagstyrd. Det sätter oseriösa och olegitimerade personer på marknaden. Hur allt det här går till fick jag närmare information om från en person som själv gått “utbildning” i injektioner. Utan att vara legitimerad.

Top Secret information

Erika, som vill vara anonym och egentligen heter något annat har efter utförd utbildning i injektioner utfört behandlingar på betalande kunder. Att detta händer är inget som är okänt. När hon berättar om hur utbildningen gick till fick jag ont i magen. Det är långt mycket värre än jag någonsin kunnat tro.

Erika har valt att inte fortsätta arbeta med injektioner av Botox och filler. Med anledning av att hon själv insett att hennes kunskaper i ämnet är bristande. Sunt tycker jag. Och detta ger ett litet hopp om mänskligheten. Att inse hur något kan vara livsfarligt, och hur en behandling som tex läppförstoring potentiellt kan vara livsfarlig är inget som alla inser.

Livsfarlig läppförstoring som blev skräckhistoria

Erika berättar och jag lyssnar. Det här är en riktig skräckhistoria. Jag blir mörkrädd och vill inget annat än att skrika högt. Hur kan detta få hända? Vem kan “utbilda” olegitimerade, bistå dem med läkemedel? Erika berättar öppet om sina erfarenheter och det enda som jag kan tänka på är, hur många människor råkar illa ut pågrund av detta?

With license to kill 007

Men faktum kvarstår. Utbildningarna fortsätter, icke legitimerad personal utbildas och gör injektionsbehandlingar löpande.

“Jag fick inte lära mig om kärl, eller hur jag skulle hantera en komplikation”

Erika

Jag hade såklart 100 frågor att ställa kring detta. Hur lång var utbildningen? Hur skötte dem betalningen? Förmedlades recept och utskrivning av läkemedel? Vem var den ansvarige läkaren? Hur lärde ni er hantera komplikationer? Hur fick ni lära er injektionstekniker?

De svaren jag fick var chockerande. Det som skrämde mig mest var att den ansvarige “läkaren” hade Erika inte fått någon personlig kontakt till. Samtliga läkemedel som skrevs ut levererades hem till Erika. Men vem det var som skrev ut recepten, var läkemedel kom ifrån eller om det faktiskt ens var ett läkemedel som kom fram till henne, det har hon ingen aning om. Hon fick inte heller lära sig om kärl, eller hur hon skulle hantera en komplikation.

Läkare, sjuksköterskor och tandläkare får iordningställa, administrera och överlämna läkemedel

Detta är information som utlämnats till kursdeltagare under utbildningen som Erika gick. Informationen skall enligt utbildaren själv vara direkt från Socialstyrelsen.

Citatet ovan är som beskrivet direkt överlämnad till de som gick kursen i injektioner. Och visst stämmer det. Inget konstigt i det, det som är märkligt är informationen som är nästkommande.

För att inom hälso- och sjukvården eller tandvården delegera iordningställande eller administering av läkemedel så krävs att man gör skriftlig delegering.

Information som delgivits under kurstillfället

Detta citatet är liksom det föregående direkt taget från den information som kursdeltagarna fick. Vårdhandboken, som är en trogen vän, där jag som sjuksköterska ofta hämtar information berättar att delegering går att utfärda till personer utan legitimation. Däremot är det tydligt enligt vårdhandboken att detta skall ske enligt en viss standard. Något som inte har upprätthållits i Erikas fall.

Misslyckat försök till att agera rätt

Delegeringen ska gå till på följande sätt: En legitimerad person får “låna” ut sin legitimation till en person som den vet håller den kunskap som krävs för att administrera ut läkemedlet. Erika har däremot aldrig träffat läkaren som delegerade henne och han har dessutom inte skrivit sitt namn på delegationen. Bara signerat den. Det var inte lätt att hitta vem som faktiskt skrivit ut läkemedel, men efter en seriös googling hittade jag honom. Han driver flera vårdcentraler i Stockholm och vet garanterat att detta är fel.

Vidare undersökte jag utbildaren, och här mina vänner kommer ännu en chocker. Utbildaren, som förmedlar kontakten med läkaren, visar sig dessutom vara tandtekniker. Och saknar alltså legitimation så som sjuksköterska, läkare eller tandläkare innehar.

Tillverka broar eller utbilda i injektioner? Same same but different.

En tandtekniker som har efter genomförd utbildning kunskaper att tillverka individuellt anpassade ersättningar för trasiga tänder, skapa broar, kronor mm. kan nu även också utbilda i injektioner? Knappast troligt. Men det är just så verkligheten ser ut. Hur sjukt är inte detta? När jag undersöker tandteknikern närmare visar det sig att hon driver en skönhetsklinik där hon utför injektioner mer eller mindre dagligen. Samt har ytterligare 3 bolagsengagemang.

Priset för livsfarlig läppförstoring och årets bluff går till tandteknikern

Bra jobbat, och den här personen borde få ett pris. Hon är helt klart driven och lyckas utnyttja människors dumhet för sin egen vinning. Det finns en speciell plats i himlen för sånna här människor. Att utsätta personer för livsfara och kunna sova gott om nätterna kan inte vara lätt.

Fortsättning följer…

Nu återstår att se, innan jag skriver vidare i detta ämne måste jag prata med personen i fråga. Är det fortfarande så som Erika beskrivit? Låt oss hoppas att så inte är fallet. Håll utkik, jag lovar att hålla er uppdaterade om hur livsfarlig läppförstoring tar plats på marknaden.

Tips på var du kan hitta hurvida någon är legitimerad eller ej: socialstryelsen

Tips på seriösa aktörer på marknaden skriver jag mer om här: Lars-Erik Holm och dagens plastiksjukvård, om injektionsbehandlare av rang

2 svar till “Livsfarlig läppförstoring med dödlig utgång“

 1. Anitachansson@gmail.com skriver: Svara

  Tack för att du skriver om detta!!!
  Finns en uppsjö av foton på Insta, och man vet inte om kliniken är helt seriös el inte.

  Varför är du inte kvar hos Beautyclinic?
  Har du eget nu så man kan boka tid hos dig?
  Allt gott!

  1. Hej! Är du en tidigare kund hos mig? Jag var valt att gå vidare från MBC av flera anledningar. Idag arbetar jag mot skönhetskliniker med affärsutveckling. Hoppas på att kunna arbeta deltid med injektioner inom kort men är inget jag vågar lova.
   Följ mig här eller på instagram för uppdatering, @emmagustavss0n

Lämna ett svar