Läs om botox och risken för mental ohälsa

Är valet att söka sig till en psykakut eller en skönhetsklinik jämförbara? Kan ingrepp med botox och fillers skada den mentala hälsan? Jag är inte psykolog. Men vågar lova att en “Quick fix” på skönhetssalongen inte kommer rädda något djupare liggande problem än de synbara rynkorna.

BDD, Body Dysmorphic Disorder, är precis som rubriken lyder en person som lider av en snedvriden kroppsuppfattning. Detta är vanligare än många tror, 1 person på 50 lider av detta. Hur vi idag matas i socialamedia med bilder på snygga tjejer, kost- och träningstips kan få vem som helst att ställa sig på vågen en extra gång. Och alla känner nog igen sig mer eller mindre i att inför en utekväll är det inte lämpligt att äta kolhydrater. Klänningen ska sitta som en smäck. Men faktum är att en smörgås hit eller dit inte kommer påverka varken vågen eller hur fabulös du ser ut i den lilla svarta.

Alla vi som då och då ägnar en extra tanke åt vad som läggs på tallriken lider dock inte av BDD. Det jag vill få sagt är att den är en hårfin linje. Var går egentligen gränsen för att bry sig om sitt yttre och ha en diagnos som BDD?

Body Dysmorphic Disorder

Personer med BDD är överrepresenterade i skönhetsvärlden. Jag som injektionsbehandlare stöter på dem ofta. Eller det kanske var att ta i, låt oss säga att jag stöter på dem. Då och då. Och det är lika sorgligt varje gång. Ofta ser de här personerna väldigt bra ut. De bryr sig om sitt yttre till en extrem nivå, men så går det lätt till överdrift. De vill ha lite mer, lite mer filler, lite mer botox. Tappa ett extra kilo, kanske fettsuga något. Det är här det istället blir tydligt. En person med BDD skiljer sig från den stora skalan av utseendefixerade millennials.

Vare sig du lider av BDD eller inte kommer ett överbehandlat ansikte, en sönderbrända kropp eller tänder som frätt sönder av frivilliga kräkningar inte hålla i längden.

Från skönhet till psykhet

Personer med BDD visat sig överrepresenterade inom skönhetsvärlden. De erbjuds en snabb lösning på en utseendefixering har lett till att klinker nu väljer att ta ett större ansvar för sina kunders betala hälsa. Idag skriver vi inga remisser till psykologen, men detta kanske kan komma tt bli en framtid.

Jag värnar såklart om mina kunder, och tänker inte låta någon lämna behandlingsstolen överbehandlade. Min syn på skönhet delar jag med många, även utanför Sveriges gränser. I England tar skönhetsbranschen ett större ansvar för att upptäcka personer med BDD som söker sig till klinikerna. Genom ett skattningssytem skall de lättare identifiera personer som lider av en snedvriden kroppsuppfattning. Vid upptäckt av personer som visar på BDD eller annan funktionsnedsättning i mental hälsa skall dessa fångas upp. De ska avrådas behandling och instället hänvisas till sjukvård.

Kitty Wallace från BDD Foundation uttrycker i independent sin oro över hur pass lättillgängligt skönhetsingrepp blivit. Hon redogör för hur lättillgängligt skönhetsingrepp blivit numera även löper risk att skada personer med BDD, och deras redan nedsatta betala hälsa.

Lämna ett svar