Entreprenörskap,  Tips!

Första intrycket.

Sju sekunder tar det att skapa ett första intryck. Det första intrycket har stor betydelse då vi sedan vår tid på savannen överlevde genom att snabbt kunna skanna av faror. När vi skannar av en annan människa är det framförallt två egenskaper vi letar efter: Värme och självförtroende.

Har du tänkt på hur du uppfattas?
Upplever vi en fara eller att något är ett hot så blir vi inte lika positivt inställda till den vi möter. Det första intrycket är avgörande för hur vi uppfattar en annan människa och när vi har bestämt oss för att en person är på ett visst sätt så har vi väldigt svårt att i grunden ändra vår syn på den personen även om motsägande bevis dyker upp. Av den anledningen tänker jag (nästan) alltid på första intrycket, hur jag uppfattas. Bland annat hälsar jag på grannarna, försöker att le när jag går ute på stan och så småsnackar jag lite med de i matbutikerna. Man vet ju aldrig vem det är man stöter på, kanske är det ens nästa chef eller en kompis mamma?

Till exempel om du börjar nytt jobb och kollegorna verkar supertrevliga men den person som du ska arbeta närmast med gör ett arrogant första intryck. Några månader senare har ni julfest och din kollega är trevlig och bjuder på sig själv. Kommer du då att ändra uppfattning?

Troligtvis inte. Det är mer sannolikt att du behåller din bild att kollegan är arrogant. Den nya sidan blir mer som en underrubrik: “Hen är arrogant – men han kan vara trevlig på fester”.

Första intrycket kan alltså vara avgörande om du får till det samarbetet du verkligen vill ha eller det nya jobbet du har sökt. Så ta makt över det och låt inte slumpen avgöra!

På ett företag är det många gånger receptionisten man möter i sin första kontakt och som bestämmer hur vi ska uppfatta företagets varumärke.

När jag och min kollega Joakim i höstas klev in hos ett företag i Göteborg möttes vi av en receptionist som var så proaktiv, lösningsfokuserad och bara allmänt trevlig att vi bestämde oss för att spela in ett poddavsnitt med henne för att få höra vad hon har för tips.
Lyssna på Wowpodden här: https://play.acast.com/s/wowpodden/658a8971-d022-44bb-b7d4-f1fc2aa26246

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *