Hållbart entreprenörskap och arbetsliv

Behåll fokus.

Vi lever i en tid av distraktioner och stress, många gånger både på jobbet och privat. Kontorslandskapens distraktioner har, för många, tillfälligt ersatts helt med digitala distraktioner. SMS, mail, Teamschattar med kollegor, WhatsAppchattar med vänner och andra pling avlöser varandra och tvingar dig tillbaka till verkligheten, stressen pockar på och kapaciteten sänks. I vår tid råder ingen brist på avbrott utan snarare brist på tid vi befinner oss i flow.

Vissa dagar när jag inte har en tydlig plan av vad jag ska göra så bestäms dagen av mina yttre impulser. När det händer har jag väldigt lätt att bli händelsestyrd och tappa fokus. Jag har en vag plan med dagen men når sällan i mål. Det dyker hela tiden upp något nytt att göra och jag tappar tråden som skulle ta mig till målet.

Till exempel.
Jag passar på att sätta igång en tvättmaskin när jag ändå jobbar med admin hemma och upptäcker på vägen till tvätten att där ligger en faktura som är obetald. Lägger ner tvätten på golvet och går mot mobilen, men går förbi vardagsrummet och ser att jag glömt plocka bort frukosten! Jag lägger ifrån mig fakturan och går mot köket för att ställa in frukosten… Ja du fattar, det blir inte mycket gjort.

På en arbetsplats kan distraktionerna till exempel vara akuta problem, spontana möten, utrustning som inte fungerar mm.

Tips på att hålla fokus finns det gott om. Gör en sak i taget, boka in isolerat arbete i kalendern, bygg om kontoret med hjälp av Feng shui… mm.

Hur gör du för att behålla fokus?
Är du mer eller mindre fokuserad när du jobbar hemma eller på jobbet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.