Vetebröd

Grötkakor

Grötkakor eller grötfrallor är superenkla att göra och blir så otroligt saftiga! Det är en stående frukost till helgen är hemma!


Till 12 stycken grötkakor behöver du:

1 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vatten

50 g margarin

2 1/2 dl havredryck

1 paket jäst

1/2 dl ljus sirap

1/2 tsk salt

ca 1 liter vetemjöl

Koka havregryn och vatten till en gröt. Klicka i margarin och rör försiktigt så det smälter. Blanda i havredryck och smula ner jästen och blanda ordentligt så den löser sig. Tillsätt sirapen och arbeta i vetemjölet, antingen med en träslev eller i bakmaskin. Degen ska vara lite kladdig men ändå hanterbar. Jäs under duk i 30 minuter. Rulla små bullar. Jag brukar platta ut dom så dom blir som tekakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader och grädda i ca 6 minuter om du har platta kakor och 8 minuter om du har runda bullar.

 

Det härliga med dessa grötkakor är att man kan variera innehållet och få andra smaker. Ibland har jag fiberhavregryn eller rågmjöl och ibland har jag haft i rörsocker istället för sirap.

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *