Vetebröd

Veganska kanelbullar med mandelmassa

Everybody have a Swedish fika, dudududu, fill it up with a cup of coffee. Känner ni igen låten? Det är en av mina favoritlåtar och jag lyssnar ofta på den när jag bakar eftersom den ger mig så mycket glädje! Jag tänkte bjuda er på en klassisk, svensk fika idag. Nämligen kanelbullar. Och om jag får säga det själv så blir det inte mycket bättre än så!

min Instagram kan ni även se en video på hur jag gör under utbakningen, eftersom många frågat hur jag gör! Klippet finns i IGTV och kommer därför inte försvinna om jag inte plockar bort det, så du kan ha mig i bakgrunden när du snurrar sina bullar! Tilläggas ska dock att jag också behöver öva, öva, öva på att snurra bullar.

Bulldeg:

30 gram jäst

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1,5 dl iKaffe

1,5 dl vatten

1 krm salt

ca 9 dl vetemjöl

100 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

1. Smula jästen i bunken till en bakmaskin

2. Blanda vatten och iKaffe och värm till fingervarmt (37-38 grader)

3. Blanda ut jästen med vätskan tlls den löst upp sig

4. Tillsätt resten av ingredienserna (utom mjölet) så allt blandar sig

5. Sätt igång bakmaskinen och tillsätt 2 dl vetemjöl åt gången tills du får en deg

6. Klicka i margarinet och kör bakmaskinen på högsta effekt i 10-15 minuter

7. Degen är färdig när den släppt från kanterna och är spänstig. Du ska kunna trycka fingret på degen utan att du blir kladdig

8. Lägg degen på ett mjölat underlag och låt den jäsa under bakduk i 40 minuter

Fyllning

100 gram mandelmassa (HÄR finns ett grymt gott och enkelt recept på mandelmassa)

100 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

0,5 dl strösocker

Kanel efter smak

1. Riv mandelmassan och vispa ihop med margarinet och sockret till en fluffig, slät kräm och låt den stå i rumstemperatur tills du ska bre den på bulldegen. Kanel strör du över fyllningen när den ligger på plats.

Sockerlag

0,5 dl strösocker

0,5 dl vatten

1. Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockerkristallerna smält

Topping

Pärlsocker

 

Utbakning

1. Dela degen i två delar

2. Kavla ut den ena degen till en rektangel

3. Bred på hälften av fyllningen på degen och strö över kanel

4. Vik degen så båda kortsidorna ligger på varandra

5. Skär 3 cm breda strängar

6. Snurra degen till en spiral och bind ihop den. Jag brukar snurra spiralen ett eller två varv runt pekfingret och långfingret och lägga den sista snutten deg tvärs över bullen och trycka fast änden på bullens undersida

7. Upprepa samma sak med den andra delen av bulldegen

8. Lägg kanelbullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter

9. Pensla bullarna med sockerlagen

10. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter (håll ett extra öga på hur bullarna ser ut i ugnen alla ugnar beter sig olika och vi vill ju inte att som ska brännas!)

11. Srö över pärlsocker när bullarna kommit ut ur ugnen och fortfarande är varma

 

Fler goda veganska bullar

Chokladbullar

Sockerbullar

Vaniljbullar

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *