Tårtor

Vegansk moussetårta

Igår hade vi födelsedagskalas för vår 1-åring. Jag kan inte förstå att han redan är ett år gammal. Det här året har verkligen gått i raketfart. Jag är visserligen glad över det, för hur mycket jag än älskar mina barn så vill jag helst hoppa över bebisåret. Men nu har vi fixat det tuffaste året hittills i livet och det firade med bland annat den här underbart goda moussetårtan.

Botten
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vinäger (vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger till exempel)
1,75 dl iKaffe
0,75 dl neutral olja

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
2. Tillsätt vinäger, växtbaserad dryck och olja och blanda till en slät, klumpfri smet
3. Smörj en springform (22 cm i diameter) med lite olja och häll i smeten
4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter
5. Låt chokladkakan svalna helt

Vit chokladmousse
1,5 dl sojavispgrädde
1,5 dl iKaffe
0,5 dl strösocker
100 gram vit vegansk choklad
1 dl sojavispgrädde
3 rågade kryddmått agar agar pulver

1. Värm den första delen grädde, iKaffe, strösocker och agar agar i en kastrull
2. Tillsätt chokladen och låt den smälta ihop
3. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna
4. Vispa den andra delen sojavispgrädde och vänd ner i den avsvalnade chokladblandningen
5. Häll chokladmoussen över chokladbotten och ställ in i frysen i två timmar

Ljus chokladmousse (gör du precis som den vita fast med ljus vegansk choklad)
1,5 dl sojavispgrädde
1,5 dl iKaffe
0,5 dl strösocker
100 gram vit vegansk choklad
1 dl sojavispgrädde
3 rågade kryddmått agar agar pulver

1. Värm den första delen grädde, iKaffe, strösocker och agar agar i en kastrull
2. Tillsätt chokladen och låt den smälta ihop
3. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna
4. Vispa den andra delen sojavispgrädde och vänd ner i den avsvalnade chokladblandningen
5. Häll den ljusa chokladmoussen över den vita och frys i ytterligare två timmar
Jag dekorerade min moussetårta med färska bär och hackad ljus choklad

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

7 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *