Oreopaj med jornötssmör och kolakrisp

Jordnötssmör, kola, krisp och Oreos. Allt i ett. Jag älskar pajer av alla slag men när jag gör en utan att baka den i ugnen gillar jag den extra mycket! Det blir så likt godis på något sätt. Och jag är en riktig godisråtta.

Jag får faktiskt mycket frågor om ifall jag äter mycket godis och fika. Förut gjorde jag det, men sedan jag bestämde mig för att satsa på min bakblogg och därför bakar varje dag har jag liksom blivit mätt på allt som har med sötsaker att göra. Min sambo äter gärna godis någon gång ibland (okej, läs: ofta) och jag blir lika förvånad som han när jag varje gång tackar nej. Likadant gäller fika på kalas och andra tillställningar. Nu för tiden nöjer jag mig med en koppa kaffe eller två. Sötsakerna lockar mig inte särskilt mycket längre. Jag tror att ju närmre jag kommer socker ju mindre intressant blir det. Ibland vill jag knappt smaka det jag bakat eftersom jag inte känner mig ett dugg sötsugen. Knäppt va?

Nu går vi vidare till receptet på den här godningen:

Oreobotten

1 paket Oreokex original (154 gram)

50 gram mjölkfritt margarin

  1. Mixa sönder kakorna till smulor
  2. Smält margarin och blanda det med kaksmulorna
  3. Tryck ut degen i en springform (20 cm i diameter) och ställ in i kylen

Jordnötssmörfyllning

200 gram jordnötssmör (helst utan tillsatt socker)

1 dl växtbaserad grädde

0,5 dl strösocker

  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred ut den i pajskalet
  2. Ställ återigen in i kylen

Kolakrisp

1 dl sojavispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 dl rispuffar

  1. Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull och låt puttra i 5 minuter
  2. Dra av från plattan och låt kolasåsen svalna till rumstemperatur
  3. Blanda i rispuffarna
  4. Häll kolakrispet över jordnötssmörfyllningen och ställ in i frysen i minst 2 timmar för att pajen ska stelna
  5. Skär upp i pajbitar och servera med en kula vaniljglass eller vispad sojagrädde

En annan no-bake-paj med Oreobotten är den här chokladpajen

rispuffar recept oreopaj med jordnötssmör jordnötssmör kola recept oreopaj

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *